1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”Dragiga bostäder med råttor som åker kana på köksgolvet”

Känslan efter första sprutan var både glädje och lättnad. Det har tagit tid, och tar tid, att få fram vaccin. Men ingen lämnas utanför i Sverige.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 6 juni 2021
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson
”Siffrorna talar ett tydligt språk. Den 1 juni var det 1 750 personer med konstaterad covid-19 som dött i Skåne.”
Inga-Lill Bengtsson

Det har varit en debatt om vaccinet verkligen gör nytta, eller att det kan vara väldigt farligt. Dessutom finns det de som hävdar att coronaviruset är inget att oroa sig för. Siffrorna talar ett tydligt språk. Den 1 juni var det 1 750 personer med konstaterad covid-19 som dött i Skåne. I hela Sverige är det över 14000.

Den svenska strategin för att få bukt med pandemin kan kritiseras och ifrågasättas. Och det är bra med en debatt om hur Region Skåne organiserat vaccineringen. Det är så en demokrati fungerar. Det ska den tåla. Men att föra fram fakta som inte är sanna eller tagna ur sitt sammanhang är farligt.

Nu har trycket lättat, det finns gott om tider för vaccination i Skåne. Nästa åldersgrupp, 45-49 år, kan börja boka tider.
Nu har trycket lättat, det finns gott om tider för vaccination i Skåne. Nästa åldersgrupp, 45-49 år, kan börja boka tider.Foto: TOBIAS RÖSTLUND / SCANPIX

Läser du texter till exempel i sociala medier kan det vara svårt att veta källan, och det kan var svårt att avgöra vad som är åsikter och fakta. Därför är en artikel i tidningen Ämnesläraren viktig. Den tar upp att 15-åringar har svårt att skilja fakta från åsikter. Inte ens hälften av alla 15-åringar (47 procent) i OECD-länderna kan skilja fakta från åsikter. Siffran för Sverige ligger något bättre, på lite över 50 procent. USA toppar listan med 70 procent.

Artikeln hänvisar till den nya rapporten ”Developing Literacy Skills in a Digital World”. Där har data från den senaste Pisa-undersökningen 2018 bearbetats.

”Bostäderna i kvarteret Ringen i Hanaskog är i dåligt skick. Här bor många nyanlända och asylsökande.”
Inga-Lill Bengtsson

Kristianstad hyste Sveriges värsta slumbostäder in på 1950-talet. De låg i centrum av stan. Det skriver Kenth Olsson på sidan 12. ABK bildades för att få bukt med slummen. Tack och lov bor ingen i dragiga bostäder med råttor som åker kana på köksgolvet i dag. Men bostäderna i kvarteret Ringen i Hanaskog är i dåligt skick. Här bor många nyanlända och asylsökande.

Alla 111 bostäderna ska rivas inom fem år. Kb Mosaik har pratat med några hyresgäster som är oroliga för var de ska ta vägen. Hafiza Kadour jobbar på förskola i Broby.

– Men min son har kompisar här, han vill inte flytta, säger hon. Läs mer på sidan 15.

Alla regioner utom Norrbotten har minskad smittspridning. De senaste veckorna har antalet covidpatienter på sjukhusen minskat mycket. Samtidigt blir allt fler skåningar vaccinerade.

”Den kom så snabbt att ögonen fick blinka och vänja sig”
Inga-Lill Bengtsson

Kan vi få tillbaka vår älskade vardag i september? Regeringen har börjat lätta på restriktionerna. Ska det gå vägen måste vi ändå vara försiktiga. För saken är den, även om du är vaccinerad kan du smitta andra personer som inte är vaccinerade. De har kanske blivit avrådda av läkare att avstå eller har valt själva att avstå. Oavsett kan vi hjälpas åt att hålla smittan nere. Det tjänar alla på.

Sommaren är här. Nu kan vi gå barfota, sila sanden mellan tårna och njuta av all grönska. Den kom så snabbt att ögonen fick blinka och vänja sig. Härligt. Underbart är kort.