1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”Därför är det extra tråkigt med ett mordförsök till"

September är första höstmånaden. Den kan vara hur ljuvlig som helst. Även om vi fortfarande måste vara noga med att hålla avstånd. I Kristianstad har smittan av covid-19 gått nedåt i åldrarna.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 5 september 2020
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.Foto: 

Jag såg några män krama om varandra, och frågade om en av dem:

– Är du inte rädd för corona?

– Den finns inte här, fick jag till svar.

När detta skrivs kommer nya siffror – antalet döda fortsätter att minska, men allt fler unga blir sjuka. Dessutom går smittan nedåt i åldrarna. Kristianstad har haft 22 nya fall på en vecka. Det gör att Kristianstad nu har totalt 202 personer som drabbats av covid-19. De flesta av dem har inte behövt sjukhusvård. Men det visar att smittan finns i samhället.

De flesta av oss är bra på att hålla avstånd, att tvätta händerna och att stanna hemma när vi är sjuka. Det ska vi fortsätta med.

”För mig som gammal simlärare var det glädjande att höra idrottslärare Daniel Nilssons förslag, att hålla Gamlegårdsbadet öppet för skolan”
Inga-Lill Bengtsson

Gymnasieskolorna fortsätter studera på distans varannan vecka. Kb Mosaik har träffat några elever som fått extra stöd i matte och fysik under sommarlovet. En pensionerad lärare, Ingvar Kroon, som bor på Gamlegården, har haft lektioner med dem. ”Jättebra” tycker Salman Mohamed, som börjat på vård- och omsorgsprogrammet. Läs mer på sidan 6.

För mig som gammal simlärare var det glädjande att höra idrottslärare Daniel Nilssons förslag, att hålla Gamlegårdsbadet öppet för skolan. Tidigare har många elever från Fröknegårdskolan inte fått möjlighet att lära sig simma 200 meter. Därmed har de inte fått godkänt i ämnet idrott och hälsa. Nu kan alla 450 elever på Fröknegårdskolan få testa sina kunskaper. Läs mer på sidan 16.

”Det finns många fina initiativ bland dem som bor på Gamlegården”
Inga-Lill Bengtsson

I förra numret skrev vi om Göinge ung, i Östra Göinge, som fångar upp unga utan jobb eller skola. Daniel Bertilsson är en av dem som fått råd och stöd. Snart är han utbildad svetsare. Läs mer på sidan 15.

Få tjejer väljer tekniska yrken. Därför är det suveränt att unga tjejer i Hässleholm fått testa bland annat svetsning i sommar. Läs mer på sidan 19.

Bosse Nilsson, en av Kristianstadsbladets proffsiga fotografer, har gått bort. Han vann Årets bild för en foto från Brobysjukhuset när det var flyktingförläggning. Fotot har Kb Mosaik på väggen. Vi saknar honom.
Bosse Nilsson, en av Kristianstadsbladets proffsiga fotografer, har gått bort. Han vann Årets bild för en foto från Brobysjukhuset när det var flyktingförläggning. Fotot har Kb Mosaik på väggen. Vi saknar honom.Foto: Peter Åklundh

Nedskräpning är ett ämne som stör och berör.

– Alla håller rent och städar hemma, det ska vara likadant här ute. Hur svårt kan det vara? frågar sig Amal Ahmed. Hon är en av de vuxna från moskén som startat en grupp som städar på Gamlegården. Läs mer på sidan 12.

Alla kan vi bidra till renare miljö. Och delta i kampanjen på ”Håll Sverige rent”-dagen den 19 september. Anmäl dig och beställ ett paket för att plocka skräp – helt gratis! Läs mer på hemsidan hållsverigerent.se.

Det finns många fina initiativ bland dem som bor på Gamlegården. Därför är det extra tråkigt med ett mordförsök till, läs på sidan 4-5.

Gå ut och plocka svamp eller gå Linnérundan, det är gratis. Om det regnar säger jag som Pippi ( 75 år i år): Man ska vara glad att det är väder över huvudtaget.