1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”36 procent fler företag startades i november”

Max åtta personer får träffas. Du ska hålla avstånd, du ska tvätta händerna, du ska vara hemma om du är sjuk. Inför julen 2020 spelar jag julmusik och rensar i garderober.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 12 december 2020
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har gått ut med hårdare krav. Du ska hålla avstånd, du ska tvätta händerna, max åtta personer får träffas. Från den 14 december gäller reglerna i hela landet.

I januari kan vaccineringen komma igång. Det kommer att ta tid innan alla fått sina doser. Vi måste skydda oss under tiden. Och fortsätta tro på framtiden.

”Därför har min far fått testa sig för andra gången”
Inga-Lill Bengtsson

Personal inom vården gör ett fantastiskt jobb. Som hemtjänstens hjälp i hemmen, bland andra till min far, 93 år. En av dem som hjälper honom har covid-19. Därför har min far fått testa sig för andra gången. Första gången var på grund av att min syster var smittad. Både han och jag klarade oss –den gången.

Antalet dödsfall stiger, det gör även antalet som vårdas på sjukhus. Kulmen kan nås om några dagar, den kan nås under julhelgen.

På Gamlegården finns tre av de tio värst drabbade postnummerna i Skåne. Trångboddhet är en faktor som gör det svårt för smittade att isolera sig.

”De bara nyser rakt ut i luften”
Hava, om resenärer på bussen

Kb Mosaik har pratat med Hava som bor i nordöstra Skåne, i en familj på sex personer, på 85 kvadratmeter. Hon jobbar inom vården och måste åka buss varje dag. Det finns resenärer som är mycket nonchalanta.

– De bara nyser rakt ut i luften, säger hon. Läs om Hava på sidan 16. Och om munskydd på sidan 17.

Modig. Qaali Ali Shire, tidigare journalist på Kb Mosaik, ställer upp i valet till parlamentet i Somalia 2021.
Modig. Qaali Ali Shire, tidigare journalist på Kb Mosaik, ställer upp i valet till parlamentet i Somalia 2021.Foto: Privat
”Allt fler har en framtidstro. Det kan bero på att vaccin är på väg”
Inga-Lill Bengtsson

Ändå – Allt fler följer råden för att inte sprida smitta. Allt fler har en framtidstro. Det kan bero på att vaccin är på väg, att vi hoppas på en sommar då vi kan träffas igen.

Framtidstro har flera som startar eget. 36 procent fler företag startades i november i Sverige, jämfört med november 2019. Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum, säger i en intervju till TV4:

– Ser man till gruppen svenskfödda så startar man eget för att det finns en möjlighet. Gruppen som är födda utrikes gör det av nödvändighet.

Qaali Ali Shire arbetade ett par år på Kb Mosaik när projektet startade 2016.
Qaali Ali Shire arbetade ett par år på Kb Mosaik när projektet startade 2016.Foto: Inga-Lill Bengtsson
”Nu ska Qaali jobba för demokratin i Somalia på annat sätt”
Inga-Lill Bengtsson, om en före detta kollega

40 procent av alla som startar eget i Kristianstad är utrikesfödda. Det säger Helena Lindberg, rådgivare på Nyföretagarcentrum i Kristianstad och Östra Göinge. Läs mer på sidan 15.

Kb Mosaik har träffat de unga bröderna Muhammed och Amer Zaatar från Syrien som känner sig hemma i sitt nya företag, en bilverkstad. Läs mer på sid 6.

En person som är modig och har framtidstro är Kb Mosaiks förra kollega Qaali Ali Shire, som jobbade flera år som journalist i Somalia. Hon blev överfallen och knivhuggen av fyra män. De dumpade henne i en container i tron att hon var död.

Nu ska Qaali jobba för demokratin i Somalia på annat sätt. Hon ställer upp i valet till parlamentet 2021.

”Ring gärna någon som sitter ensam”
Inga-Lill Bengtsson

Vi önskar henne ett stort och varmt lycka till, och önskar både henne och alla våra läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år.

Ring gärna någon som sitter ensam, eller träffas ute på avstånd. Var rädd om er och varandra.