unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inga-Lill Bengtsson: ”36 procent fler företag startades i november”

Max åtta personer får träffas. Du ska hålla avstånd, du ska tvätta händerna, du ska vara hemma om du är sjuk. Inför julen 2020 spelar jag julmusik och rensar i garderober.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Foto: Lasse Ottosson
Detta är en personligt skriven text i mosaik.kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har gått ut med hårdare krav. Du ska hålla avstånd, du ska tvätta händerna, max åtta personer får träffas. Från den 14 december gäller reglerna i hela landet.

I januari kan vaccineringen komma igång. Det kommer att ta tid innan alla fått sina doser. Vi måste skydda oss under tiden. Och fortsätta tro på framtiden.

quote
Därför har min far fått testa sig för andra gången

Personal inom vården gör ett fantastiskt jobb. Som hemtjänstens hjälp i hemmen, bland andra till min far, 93 år. En av dem som hjälper honom har covid-19. Därför har min far fått testa sig för andra gången. Första gången var på grund av att min syster var smittad. Både han och jag klarade oss –den gången.

Antalet dödsfall stiger, det gör även antalet som vårdas på sjukhus. Kulmen kan nås om några dagar, den kan nås under julhelgen.

På Gamlegården finns tre av de tio värst drabbade postnummerna i Skåne. Trångboddhet är en faktor som gör det svårt för smittade att isolera sig.

quote
De bara nyser rakt ut i luften

Kb Mosaik har pratat med Hava som bor i nordöstra Skåne, i en familj på sex personer, på 85 kvadratmeter. Hon jobbar inom vården och måste åka buss varje dag. Det finns resenärer som är mycket nonchalanta.

– De bara nyser rakt ut i luften, säger hon. Läs om Hava på sidan 16. Och om munskydd på sidan 17.

Modig. Qaali Ali Shire, tidigare journalist på Kb Mosaik, ställer upp i valet till parlamentet i Somalia 2021.
Modig. Qaali Ali Shire, tidigare journalist på Kb Mosaik, ställer upp i valet till parlamentet i Somalia 2021.
Foto: Privat
quote
Allt fler har en framtidstro. Det kan bero på att vaccin är på väg

Ändå – Allt fler följer råden för att inte sprida smitta. Allt fler har en framtidstro. Det kan bero på att vaccin är på väg, att vi hoppas på en sommar då vi kan träffas igen.

Framtidstro har flera som startar eget. 36 procent fler företag startades i november i Sverige, jämfört med november 2019. Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum, säger i en intervju till TV4:

– Ser man till gruppen svenskfödda så startar man eget för att det finns en möjlighet. Gruppen som är födda utrikes gör det av nödvändighet.

Qaali Ali Shire arbetade ett par år på Kb Mosaik när projektet startade 2016.
Qaali Ali Shire arbetade ett par år på Kb Mosaik när projektet startade 2016.
Foto: Inga-Lill Bengtsson
quote
Nu ska Qaali jobba för demokratin i Somalia på annat sätt

40 procent av alla som startar eget i Kristianstad är utrikesfödda. Det säger Helena Lindberg, rådgivare på Nyföretagarcentrum i Kristianstad och Östra Göinge. Läs mer på sidan 15.

Kb Mosaik har träffat de unga bröderna Muhammed och Amer Zaatar från Syrien som känner sig hemma i sitt nya företag, en bilverkstad. Läs mer på sid 6.

En person som är modig och har framtidstro är Kb Mosaiks förra kollega Qaali Ali Shire, som jobbade flera år som journalist i Somalia. Hon blev överfallen och knivhuggen av fyra män. De dumpade henne i en container i tron att hon var död.

Nu ska Qaali jobba för demokratin i Somalia på annat sätt. Hon ställer upp i valet till parlamentet 2021.

quote
Ring gärna någon som sitter ensam

Vi önskar henne ett stort och varmt lycka till, och önskar både henne och alla våra läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år.

Ring gärna någon som sitter ensam, eller träffas ute på avstånd. Var rädd om er och varandra.