Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Iman Alsanji: Iman Alsanji: ”Mitt och andras liv ska inte behöva styras av kriminella”

I början av augusti inträffade en skottlossning vid Gamlegårdens Köpcentrum, tre personer blev allvarligt skadade. Först blev jag rädd, sedan ledsen när jag tänkte på de som blev skadade. Efter ett tag blev jag förbannad – mitt och andras liv ska inte behöva styras av kriminella.
Iman Alsanji
Kristianstad • Publicerad 26 augusti 2021 • Uppdaterad 31 augusti 2021
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Iman Alsanji.
Iman Alsanji.Foto: Inga-Lill Bengtsson
”Jag bestämde mig för att kämpa för mina barn”
Iman Alsanji

Jag, Iman, kom till Sverige för sex år sedan, tillsammans med mina tre barn. Det var självklart en stor omställning att fly från landet jag bodde i. Jag kom till en ny kultur, ett nytt språk och mycket annat. Men jag bestämde mig för att kämpa för mina barn.

Jag fick ett arbete på House of Beatrice som är ett socialt företag på Näsby. Företaget arbetar med att försöka integrera personer som inte kan språket eller är vana vid svensk kultur, främst kvinnor, så att de kan få jobb. Men sedan en tid tillbaka arbetar vi för ABK och hjälper till på Gamlegården.

Annons

Jag bor på Gamlegården. Jag trivs bra, här är nära till det mesta och det finns aktiviteter om man vill.

I början av augusti inträffade en skottlossning vid köpcentret. Tre personer blev allvarligt skadade. Först blev jag rädd, sedan ledsen när jag tänkte på de som blev skadade, jag tror att alla blir rädda när något sådant händer. Efter ett tag blev jag förbannad, mitt och andras liv ska väl inte behöva styras av kriminella.

”Jag vill bo kvar för jag trivs bra, jag vill känna mig trygg”
Iman Alsanji

När någon skjuter helt vilt mot oskyldiga tror jag att man funderar ännu mer: kommer det bli fler skjutningar? Hur ska man kunna skydda sig?

Jag är mest orolig för min lille son som går på mellanstadiet. Jag vågar till exempel inte låta honom gå till Fritidsgården som han brukar göra. Mina stora söner är vuxna, de har arbete och studerar, jag är inte lika orolig för dem. Det beror nog på att jag hunnit lära dem tillräckligt för att välja rätt. Ingen vet ju vem som sköt eller varför de sköt. Och när man läser om andra skjutningar verkar det som att de händer nästan var som helst.

Polisen räknar Gamlegården som ett utsatt område, men de flesta som bor här är trevliga människor och vill leva ett bra liv. Jag vill bo kvar för jag trivs bra, jag vill känna mig trygg, det vill nog de flesta. Därför borde allt kunna lösa sig – om vi hjälps åt.

Iman Alsanji jobbar på house of Beatrice.
Iman Alsanji jobbar på house of Beatrice.Foto: Inga-Lill Bengtsson
”Alla måste prata med sina barn, hålla koll på vad de gör”
Iman Alsanji

Jag tror att många människor vill vara med och hjälpa till om man satsar på trygghet. Vi kanske inte kan göra något åt det som händer just nu, men vi kan jobba med våra barn och ungdomar, för deras framtid.

Alla måste prata med sina barn, hålla koll på vad de gör.

En annan sak som också skulle vara bra är att prata om allt som är bra på Gamlegården. Allt sprids. Sprider man bra saker så sprids det som ringar på vatten,. Likadant är det om någon sprider negativa saker. Det sprids också.

Jag hoppas att vi tillsammans kan bygga vidare på det goda som finns, var vi än bor.

Annons
Annons
Annons
Annons