GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Iman Alsanji: ”Hur kan man tro att riva hus minskar antalet problem?”

Vissa människor på Gamlegården skapar problem och panik bland invånarna. Ingen vet hur man ska lösa problemen. Det finns de som föreslår, bland andra kommunalrådet Pierre Månsson (L) att man ska riva bostadshus. Hur kan man tro att riva hus minskar antalet problemen”
Iman Alsanji
Kristianstad • Publicerad 10 december 2021
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Iman Alsanji,  jobbar på House of Beatrice, bor på Gamlegården.
Iman Alsanji, jobbar på House of Beatrice, bor på Gamlegården.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Jag trivs väldigt bra här på Gamlegården, men det finns problem orsakade av vissa människor som skapar panik bland invånarna. Vissa föreslår, bland andra kommunalrådet Pierre Månsson (L), att man ska riva några hus för att minska antalet boende. Men jag tror det är fel, det går inte, hur ska man göra med dem som bor här, om de inte har jobb och inkomst?

”Många här ute blev oroliga. De trodde verkligen att hus skulle rivas.”
Iman Alsanji

Många här ute blev oroliga. De trodde verkligen att hus skulle rivas.

Jag tycker man borde ställa krav på dem som bor här. De flesta har inte jobb, ingen inkomst, de har tid att göra problem. De måste få jobb, de skulle vara tvungna att jobba.

Det bor cirka 5 000 personer på Gamlegården.
Det bor cirka 5 000 personer på Gamlegården.Foto: Johan Nilsson/TT
”Föräldrar måste prata med sina barn varje dag, alltid, inte bara när de har problem ute”
Iman Alsanji

Jag tycker att ABK inte ska ta emot nya invånare som lever på socialbidrag. En del håller på med droger och annat. De kan jobba, de är inte sjuka. Socialen måste sätta hårdare press på dem, att hjälpa dem hitta jobb. Alla måste jobba för att bli trötta, så kan de gå hem och sova direkt. Och föräldrar måste ta hand om sina barn.

Vi på House of Beatrice har en föräldrautbildning. Vi pratar om att föräldrar inte ska lämna sina barn på gatan, det är stor risk för att de ställer till problem. Föräldrar måste prata med sina barn varje dag, alltid, inte bara när de har problem ute.

ABK ska utveckla och bygga mer, står det i  mejlet som skickats ut till alla som bor på Gamlegården.
ABK ska utveckla och bygga mer, står det i mejlet som skickats ut till alla som bor på Gamlegården.Foto: Bild: Kompan/ABK

Nu har ABK:s styrelse skickat ut ett mejl till oss som bor här. Jag översatte texten till arabiska på Google translate och tänkte, så de har lyssnat på honom, Pierre Månsson, de ska riva hus!

Texten var svår att förstå.

”Hur många av dem som bor här har förstått texten?”
Iman Alsanji

Mejlet har inte lugnat oss, det har fått motsatt effekt.

Nu när jag läser texten igen på svenska står det att ABK inte alls vill riva. De vill bygga mer, tror på samverkan med bland annat Kristianstad kommun, polisen och de boende. Det är bra.

Men – hur många av dem som bor här har förstått texten?

Fakta

Här rivs hus för att öka tryggheten

Östra Göinge. Göingehem ska riva sex hus med 110 lägenheter i Hanaskog inom fem år. Det första huset börja rivas den 13 december.

Landskrona. I området Karlslund har Landskronahem (kommunalt bolag) rivit fyra hus med lägenheter. Där ska bland annat radhus byggas. Andra hyreshus i området totalrenoveras. Karlslund klassades tidigare som ”särskilt utsatt område” av polisen. Nu är området klassat som ”riskområde”, det vill säga problemen har blivit färre.

Danmark. Tusentals hus med lägenheter rivas ska i områden med mycket problem, för att minska segregation och kriminalitet. Det beslutade Folketinget (Danmarks riksdag) 2018. Rivningarna ska pågå fram till 2030. Målet är att alla utsatta områden i Danmark ska bort.