1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ilska mot streetrace i Kristianstad: ”Fönster skakar – luktar bränt gummi”

Streetrace orsakar problem på Ängamöllan. Boende och verksamheter klagar på frän lukt av bränt gummi över hela området och buller på kvällar och nätter.
Kristianstad • Publicerad 30 september 2022 • Uppdaterad 12 oktober 2022
”Fönster skakar”, skriver en klaganden bland annat. Det går heller inte att sova när tävlingskörningen är igång.
”Fönster skakar”, skriver en klaganden bland annat. Det går heller inte att sova när tävlingskörningen är igång.

Problemet med streetrace på Ängamöllan beskrivs som återkommande. Enligt klagomålen så tävlingskörs det på Kabelvägen olovligen och det orsakar buller, lukt och nedskräpning på kvällar och nätter.

”Fönster skakar”, skriver en klaganden bland annat. Det går heller inte att sova när tävlingskörningen är igång.

Klagomålen har lyfts i kommunens lägesbildsgrupp där representanter från kommunen och polisen träffas en gång i veckan.

Anna Nordin är drog- och brottsförebyggande samordnare på arbete och välfärdsförvaltningen.
Anna Nordin är drog- och brottsförebyggande samordnare på arbete och välfärdsförvaltningen.Foto: Bosse Nilsson

– Det krävs samarbete kring och åtgärder mot problematiken med streetrace, säger Anna Nordin, drog- och brottsförebyggande samordnare på arbete och välfärdsförvaltningen.

Enligt Anna Nordin så tittar tekniska förvaltningen nu på eventuella åtgärder på Kabelvägen, som går i 90-graders vinkel genom Ängamöllans industriområde.

Martin Thornell är kommunpolis i Kristianstad.
Martin Thornell är kommunpolis i Kristianstad.Foto: Ingela Rutberg

När olovlig tävlingskörning tidigare förekom på Industrigatan i Kristianstad så byggdes gatan om med bland annat refuger som försvårar för streetrace, som upphörde.

Polisen har vid flera tillfällen varit på Ängamöllan och rapporterat om olovlig tävlingskörning på Kabelvägen som påverkar och stör verksamheter och personer i området.

Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Daniel Díaz

– Vi är mycket medvetna om det här. Det är ett återkommande problem, främst på fredags- och lördagskvällar, som polisen blir uppringda om, och däckspåren talar sitt tydliga språk. Det är tanklöst att göra detta, det är grundläggande i körkortsutbildningen och borde stå klart för alla med körkort, säger kommunpolis Martin Thornell.

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.