1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Hyreshöjning klar för ABK – Retroaktiv hyra ska betalas

Från och med den 1 januari 2023 kommer hyrorna hos ABK att höjas med 4,92 procent.
De retroaktiva hyrorna fördelas på de tre kommande månaderna.
Kristianstad • Publicerad 6 mars 2023
Sofie Lindberg
Sofie Lindberg

På AB Kristianstadsbyggen höjs hyrorna med 4,92 procent för lägenheter med varmhyra samt lägenheter med kallhyra med egen luft/luftvärmepump och 3,42 procent för lägenheter med kallhyra utan egen luft/luftvärmepump.

Retroaktiviteten kommer att fördelas ut på efterföljande 3 månader.

Förhandlaren Sofie Lindberg på Hyresgästföreningen är inte nöjd med höjningen, men menar att de var tvungna att acceptera nivån efter beslutet hos HMK. Hon är också kritisk till agerandet från ABK.

– Det är en besvikelse att vi inte lyckades få ABK gå med på att flytta fram startdatumet för att slippa retroaktiva hyror. Nu ser vi med oro på att det kan spä på ett redan ansträngt ekonomiskt läge för hyresgästerna, säger Sofie Lindberg, förhandlare Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Hyreshöjningarna omfattar 9325 lägenheter i Kristianstad kommun.

ABK har kommit överens med den lokala hyresgästföreningen. Man är också överens om retroaktiva hyror ska betalas och hur den ska fördelas.

”Vi är nöjda med att vi har kommit överens lokalt med hyresgästföreningen, både om nivån och om hur de retroaktiva hyrorna ska fördelas”, berättar Jonas Rosenberg, kommunikationschef ABK.
”Vi är nöjda med att vi har kommit överens lokalt med hyresgästföreningen, både om nivån och om hur de retroaktiva hyrorna ska fördelas”, berättar Jonas Rosenberg, kommunikationschef ABK.Foto: Tom Wall

– Det är alltid vår målsättning att komma överens lokalt, säger Jonas Rosenberg, kommunikationschef ABK.

– Vi hade egentligen velat höja ännu mer, säger Henrik Strand, vd på ABK.

Egentligen skulle ABK behöva höja med över 8 procent för att kunna täcka kostnadsökningar som bolaget inte själv kan påverka, och som förväntas ligga på cirka 60 miljoner under 2023.

– Det är ett speciellt läge för både hyresgäster och för oss som företag. Men vi måste måna om bolaget och vi har sett till att de med kallhyra har fått en lindrigare höjning, det är ett beslut som vi har tagit, säger Henrik Strand.

– Har man svårigheter att betala hyran vill vi att man hör av sig direkt till oss, så att vi kan se om vi kan hitta individuella lösningar.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.