1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Hundratals svenska frivilliga till Ukraina

Hundratals svenskar uppges vara intresserade av att strida för Ukrainas internationella brigad. På torsdag åker de första svenska frivilliga dit.
Stockholm • Publicerad 9 mars 2022 • Uppdaterad 15 mars 2022
Ukraina håller på och bygger upp en internationell brigad bestående av utlänningar som är villiga att försvara landet. På bilden syns en ukrainsk soldat som inte ingår i den internationella brigaden.
Ukraina håller på och bygger upp en internationell brigad bestående av utlänningar som är villiga att försvara landet. På bilden syns en ukrainsk soldat som inte ingår i den internationella brigaden.

Ukraina håller på att bygga upp en internationell brigad med utlänningar, villiga att försvara landet "mot de ryska inkräktarna och skydda den globala säkerheten", som den statliga nyhetsbyrån Ukrinform formulerar uppdraget.

Ukrinform har upprättat en checklista med sju punkter för de som vill ansluta sig till brigaden. Första steget är att kontakta ukrainska ambassaden i hemlandet.

Ukrainas ambassaden i Sverige säger att den letar efter frivilliga med militär utbildning. De hänvisar alla övriga frågor till svenske koordinatorn Philip Brännvall.

– Cirka 400 har hört av sig. Några av dem åker på torsdag och sedan åker fler. Jag vill inte berätta fler detaljer för säkerhetens skull, säger Brännvall. Han är samordnare mellan ambassaden och brigadgruppen.

Semin Yildiz har varit intresserad av att bli soldat och gjorde lumpen på LV 6, luftvärnsregementet i Halmstad och muckade 2019.
Semin Yildiz har varit intresserad av att bli soldat och gjorde lumpen på LV 6, luftvärnsregementet i Halmstad och muckade 2019.Foto: Lars Dareberg

Semin Yildiz är uppvuxen i sydöstra Skåne. Han lämnar stationen i Gärsnäs tidigt i fredags morse för att åka till Kastrup och vidare mot kriget i Ukraina.

– Tills Ukraina vinner. Eller förlorar. Tills konflikten är slut helt enkelt. Jag har inte sagt hejdå till mina nära. Jag har sagt ”ses snart”. Men när det blir, det vet jag inte, blev svaret, säger han.

Ukrainas ambassaden i Sverige säger att den letar efter frivilliga med militär utbildning.
Ukrainas ambassaden i Sverige säger att den letar efter frivilliga med militär utbildning.

Svenskarna kommer att flyga till Krakow i Polen. Därifrån ska de sedan ta sig till Ukraina.

– De kommer att anställas av ukrainska armén och skriva kontrakt med den, det är inget legoknektsjobb det här.

De frivilligas bakgrund kontrolleras innan de får klartecken att ge sig av till brigaden, enligt Philip Brännvall.

– De får göra personlighetstest och ett politiskt test. Och så kollar vi att de inte är straffade. Alla religioner och politiska åsikter är välkomna så länge de inte är extrema, säger han.

– Vi kollar upp dem på Facebook och Twitter också. Som vi ser det nu är det många vanliga grabbar som åker.

TT/KB
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.