Höstens fina äpplen goda i ugn
Halloween, 31/10, är kvällen då onda andar härjade, inför Allhelgonadagen när de goda andarna regerade igen. Förr i tiden trodde man att mycket ljus och ljud kunde skydda mot det onda. Seden lever vidare hos oss som Halloweenfester.
Förr var en gammal skotsk-irisk sed för barn vanlig. De skulle klä ut sig och gå till grannarna och sjunga, göra trollerikonster med mera. Och få lite godis eller småslantar tillbaka. Om barnen inte blev insläppta, då hittade de på lite bus. Nuförtiden blir det oftast att barnen ringer på, säger ”Trick or treat?” (bus eller godis), tar pengarna och försvinner.
I oktober är årets äppelskörd klar. Därför fanns det många lekar med äpplen. En lek för unga var att fylla en balja med vatten och lägga i några äpplen. Äpplena skulle sedan fångas med tänderna. När du fångat ditt äpple kunde framtiden spås i skalet. Äpplet skalades i en sån lång remsa som möjligt. Äppelskalet kastades sedan bakåt, över axeln. Bokstaven som det formade var första bokstaven i namnet på den du skulle gifta dig med.
Äpplena användes naturligtvis också i många goda recept. Här nedan är ett enkelt recept på ugnsbakade äpplen. Varma äpplen direkt från ugnen, tillsammans med grädde, vaniljsås eller glass – mums!
Ugnsbakade äpplen
För 4 personer
4 stora äpplen
2-3 msk brun farinsocker
C:a 50 gr smör
1-2 krm mald nejlika
Ev. ½ dl russin
Gör så här:
1. Kärna ur äpplena.
2. Skär en skåra i äpplenas ”midja” med en vass kniv, inte för djupt.
3. Blanda ihop fyllningen. Fördela bland äpplena.
4. Häll lite vatten i en smord ugnsform. Lägg i äpplena.
5. Sätt en liten klick smör ovanpå varje äpple.
6. Grädda äpplena i ugnen, c:a 175 grader, tills de är mjuka, c:a 25–30 minuter.
7. Servera varmt med kall grädde eller vaniljsås.