1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Höstens fina äpplen goda i ugn

Oktober – mörka kvällar, kylig luft, dimma, träd som tappar sina fina blad. Men det finns ljuspunkter, till exempel Halloween med sina fester och seder. Och de goda svenska äpplena, som du njuta några månader framöver.
Kristianstad • Publicerad 28 oktober 2020
Äpplen i ugn, enkelt och så gott.
Äpplen i ugn, enkelt och så gott.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Halloween, 31/10, är kvällen då onda andar härjade, inför Allhelgonadagen när de goda andarna regerade igen. Förr i tiden trodde man att mycket ljus och ljud kunde skydda mot det onda. Seden lever vidare hos oss som Halloweenfester.

Halloween, 31/10, är kvällen då onda andar härjade. Förr i tiden trodde man att mycket ljus och ljud kunde skydda mot det onda.
Halloween, 31/10, är kvällen då onda andar härjade. Förr i tiden trodde man att mycket ljus och ljud kunde skydda mot det onda.Foto: John Badman/ ASSOCIATED PRESS / TT

Förr var en gammal skotsk-irisk sed för barn vanlig. De skulle klä ut sig och gå till grannarna och sjunga, göra trollerikonster med mera. Och få lite godis eller småslantar tillbaka. Om barnen inte blev insläppta, då hittade de på lite bus. Nuförtiden blir det oftast att barnen ringer på, säger ”Trick or treat?” (bus eller godis), tar pengarna och försvinner.

Höstens äpple, till recept och lekar.
Höstens äpple, till recept och lekar.Foto: Inga-Lill Bengtsson

I oktober är årets äppelskörd klar. Därför fanns det många lekar med äpplen. En lek för unga var att fylla en balja med vatten och lägga i några äpplen. Äpplena skulle sedan fångas med tänderna. När du fångat ditt äpple kunde framtiden spås i skalet. Äpplet skalades i en sån lång remsa som möjligt. Äppelskalet kastades sedan bakåt, över axeln. Bokstaven som det formade var första bokstaven i namnet på den du skulle gifta dig med.

Kärna ur äpplena. Fyllningen ska i hålet.
Kärna ur äpplena. Fyllningen ska i hålet.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Skär en skåra i äpplenas ”midja” med en vass kniv. Annars kan äpplet explodera.
Skär en skåra i äpplenas ”midja” med en vass kniv. Annars kan äpplet explodera.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Äpplena användes naturligtvis också i många goda recept. Här nedan är ett enkelt recept på ugnsbakade äpplen. Varma äpplen direkt från ugnen, tillsammans med grädde, vaniljsås eller glass – mums!

Ugnsbakade äpplen

För 4 personer

4 stora äpplen

2-3 msk brun farinsocker

C:a 50 gr smör

1-2 krm mald nejlika

Ev. ½ dl russin

Fyllning med smör, farinsocker, nejlika och russin.
Fyllning med smör, farinsocker, nejlika och russin.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Fyllning med smör, farinsocker, nejlika och russin.
Fyllning med smör, farinsocker, nejlika och russin.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Gör så här:

1. Kärna ur äpplena.

2. Skär en skåra i äpplenas ”midja” med en vass kniv, inte för djupt.

3. Blanda ihop fyllningen. Fördela bland äpplena.

4. Häll lite vatten i en smord ugnsform. Lägg i äpplena.

5. Sätt en liten klick smör ovanpå varje äpple.

6. Grädda äpplena i ugnen, c:a 175 grader, tills de är mjuka, c:a 25–30 minuter.

7. Servera varmt med kall grädde eller vaniljsås.

Servera äpplena varma,  med kall grädde eller vaniljsås.
Servera äpplena varma, med kall grädde eller vaniljsås.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Moira Uggla
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.