1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Hiphop-stjärna vill ge tonåringar mod att va vid liv

Projektet "Tid att va vid liv" vill ge tonåringar mod att uttrycka sig, prata om sina problem och krav. "Vi vill bygga upp tonåringars självkänsla och lära dem hantera samhället på ett mer positivt sätt", säger Tim Omorogieva, från Youngstival. Han leder projektet tillsammans med rapparen Henok Achido.
Kristianstad • Publicerad 13 oktober 2021
Henok Achido och Tim Omorogieva vill ge tonåringar mod att prata om sina problem och krav. ”Det är viktigt att vara nära unga människor och prata om alla livsfrågor, inklusive våra erfarenheter i livet”, säger Henok Achido.
Henok Achido och Tim Omorogieva vill ge tonåringar mod att prata om sina problem och krav. ”Det är viktigt att vara nära unga människor och prata om alla livsfrågor, inklusive våra erfarenheter i livet”, säger Henok Achido.Foto: Sofyan Aswad

Hiphop-stjärnan Henok Achido är en av grundpelarna i projektet "Tid att va vid liv”, tillsammans med Tim Omorogieva. Henok är en stor förebild. Att han deltar kommer att bidra mycket positivt till projektet, säger Tim Omorogieva.

”Vårt fokus ligger på tonåringar från alla bakgrunder och platser”
Tim Omorogieva
Hiphop-stjärnan Henok Achido är uppväxt på Österäng, bor i Stockholm. Var nominerad till en Grammy för albumet ”Bror Utan Sol (Bland Rök och Stearin), fick Kristianstads kulturpris 2019.
Hiphop-stjärnan Henok Achido är uppväxt på Österäng, bor i Stockholm. Var nominerad till en Grammy för albumet ”Bror Utan Sol (Bland Rök och Stearin), fick Kristianstads kulturpris 2019.Foto: Sofyan Aswad

– Vårt fokus ligger på tonåringar från alla bakgrunder och platser. Vi vill prata om våra erfarenheter, våra liv, våra problem och allt det som hände med oss ​​när vi var unga, allt som kan vara till hjälp för tonåringar.

– Det finns inga krav på vem eller vilka som får ansluta sig till "Tid att va vid liv". Där vill vi prata om något vi tycker är viktigt bland annat känslor, attityder och många vardagliga saker, säger Tim Omorogieva.

Projektet startar i oktober på Regionmuseet i Kristianstad. De två vill att tonåringar ska vara djärva, lyfta sina problem och uttrycka sig på alla möjliga sätt.

– Vi ger tonåringar olika teman som har konsekvenstänk, säger Henok Achido.

De tycker det är dags att uppmärksamma unga.

– Ungdomstiden är kanske den period i en människas liv där vi utvecklas mest. Därför är det viktigt att vara nära unga människor och prata om alla livsfrågor, inklusive våra erfarenheter i livet, säger Henok Achido.

Tim Omorogieva bor i Öllsjö, har tagit initiativ till en rad projekt för ungdomar via Youngstival. Projektet ”Tid att va vid liv” startar i oktober på Regionmuseet i Kristianstad.
Tim Omorogieva bor i Öllsjö, har tagit initiativ till en rad projekt för ungdomar via Youngstival. Projektet ”Tid att va vid liv” startar i oktober på Regionmuseet i Kristianstad.Foto: Sofyan Aswad
”Vi vill kommunicera med alla grupper, även ex-kriminella”
Henok Achido

Han säger att ett problem är att ungdomar ofta tar efter varandra, vilket lätt kan leda fel.

– Vägen till kriminella världen är vidöppen, men de vägar som tar dig bort från den här världen kan vara svåra att nå. Vi vill kommunicera med alla grupper, även ex-kriminella, så vi är här, säger Henok.

– Fysisk och mental utveckling under vuxen ålder kan bära stora påfrestningar – men också utvecklingsmöjligheter.

Att samtal med ungdomar är viktigt, tycker Tim Omorogieva och Henok Achido. ”Vägen till kriminella världen är vidöppen, men de vägar som tar dig bort från den här världen kan vara svåra att nå”, säger Henok Achido.
Att samtal med ungdomar är viktigt, tycker Tim Omorogieva och Henok Achido. ”Vägen till kriminella världen är vidöppen, men de vägar som tar dig bort från den här världen kan vara svåra att nå”, säger Henok Achido.Foto: Sofyan Aswad

I denna ålder ökar behovet av självständighet, särskilt när samhällets inflytande ökar och föräldrarnas inflytande minskar, säger Henok Achido.

Finns det viktiga ämnen du vill fokusera på?

– Allt, exempelvis kan vi tala om sexuellt risktagande, alkohol, droger, våld, motion och andra livsstilsfrågor på ett hälsofrämjande sätt. Hur vi kan möta ungdomen för att på bästa sätt stödja en positiv förändring, säger Tim Omorogieva.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.