1. العربية
  2. Svenska
  3. English

Hemtjänstpersonal saknar fortfarande legitimation

Två män kom gående till fots och påstod att de kom från hemtjänsten – men kunde inte visa upp någon legitimation. Nu ifrågasätts omsorgens rutiner.
– Hur fanken ska jag kunna lita på två män som säger att de ska till min granne, när de inte kan visa var de kommer ifrån?
Vinslöv • Publicerad 7 december 2022 • Uppdaterad 9 december 2022
Bedrägeri, hemtjänst utan id-kort.
Bedrägeri, hemtjänst utan id-kort.Foto: TT/KB

Falsk hemtjänstpersonal har på flera håll lurat av äldre såväl deras besparingar som smycken. Med det i åtanke reagerade en kvinna starkt när det ringde på dörren, två främmande män påstod sig komma från hemtjänsten och frågade efter adressen till en namngiven person som de skulle ge medicin. Någon legitimation kunde de inte visa upp.

– Men det måste väl vara ett krav? Hur ska annars vårdtagarna kunna veta att det verkligen är riktig hemtjänstpersonal som kommer och inte bedragare? säger kvinnan.

För den som öppnar dörren kan det vara svårt att avgöra om den som påstår sig komma från hemtjänsten talar sanning.
För den som öppnar dörren kan det vara svårt att avgöra om den som påstår sig komma från hemtjänsten talar sanning.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ingela Bengtsson är verksamhetschef för ordinärt boende (hemtjänst) i Hässleholms kommun sedan 2021 och bekräftar att all personal fortfarande inte har tjänstelegitimation.

– Det var något som jag inte visste om, jag trodde att alla hade det. Nu håller vi på att skapa det, säger hon.

– Vi har ju haft många händelser med försök till bedrägerier hos äldre, både med och utan hemtjänst.

Omsorgsförvaltningen beställde i september en kortskrivare för att kunna skapa egna id-kort åt all personal som i dagsläget saknar det. Den har dock ännu inte kunnat tas i bruk:

– Det är lång leveranstid, förklarar Ingela Bengtsson.

I dagsläget har därför bara delar ur personalen en legitimation som de kan visa upp för de vårdtagare de besöker.

Fakta

Tjänstelegitimation

Många svenska kommuner har redan infört tjänstelegitimation för personal inom hemtjänst. I Helsingborg har man haft det sedan 2005.

Andra, som Härnösands kommun, har valt bort användandet av tjänstelegitimation och i stället hänvisat till att riktig personal har digitala nycklar för att låsa upp dörren till vårdtagaren.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.