Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Helt ny stadsdel med 700 bostäder ska byggas

Det finns storslagna planer för marken efter att Bongs lokaler rivits.
I princip handlar det om en hel stadsdel – med 700 till 1 000 bostäder.
Kristianstad • Publicerad 12 april 2023
”Tanken var att vi redan skulle haft en detaljplan klar och det var också vår förhoppning. Men än har vi ingen detaljplan klar, men förhoppningen är att den är färdig innan året är slut”, säger Erik Lunderup, chef för fastighetsutveckling och förvaltning vid Byggnads AB Bröderna Persson.
”Tanken var att vi redan skulle haft en detaljplan klar och det var också vår förhoppning. Men än har vi ingen detaljplan klar, men förhoppningen är att den är färdig innan året är slut”, säger Erik Lunderup, chef för fastighetsutveckling och förvaltning vid Byggnads AB Bröderna Persson.Foto: Simon Rehnström

Under de kommande åren väntas en ny stadsdel med 700 till 1 000 bostäder byggas i etapper i området där Bongs lokaler tidigare låg.

Den första delen planeras stå klar år 2026, med Bröderna Persson som fastighetsägare och Kristianstad kommun som markägare. Men detaljplanen för Yllefabriken – som måste vara färdig innan nästa steg i projektet kan ta – har försenats med ett år.

Bongs gamla lokaler på Yllan är snart helt jämnade med marken till förmån för 700 till 1 000 nya lägenheter.
Bongs gamla lokaler på Yllan är snart helt jämnade med marken till förmån för 700 till 1 000 nya lägenheter.Foto: Simon Rehnström
Annons

– Tanken var att vi redan skulle haft en detaljplan klar och det var också vår förhoppning. Men än har vi ingen detaljplan klar, men förhoppningen är att den är färdig innan året är slut, säger Erik Lunderup, chef för fastighetsutveckling och förvaltning vid Byggnads AB Bröderna Persson.

Hur tänker ni kring att bygga bostäder nu?

– När vi började med detaljplanen såg läget annorlunda ut och vi hade inte en aning om den lågkonjunktur som vi har nu. Rent affärsmässigt är det inte den bästa tiden att bygga bostäder, speciellt inte nu när det redan byggs så mycket bostäder i Kristianstad.

När området kommer stå färdigt är än så länge oklart, menar Malin Bergkvist som är kommunikationsstrateg vid Kristianstads kommun.

– Det ligger säkert 10 år fram i tiden, men nu gissar jag och det är för att jag vet att saker och ting tar lång tid.

Emma LundbergSkicka e-post
Viktor NordbladSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons