1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Här får barnen växa

Att få göra något med sina egna händer. I en trygg miljö. Och dessutom lära sig nya saker om sig själv. I After school växer barnen – och blir lyssnade på.
Kristianstad
Publicerad 14 december 2021
Höstens höjdpunkt var att göra slajm. Alma Abuzarad blev lycklig vinnare av ett slajmkit, med raklödder, linsvätska, skollim och karamallfärg. ”Jag ska testa att göra det hemma i helgen”, säger hon.
Höstens höjdpunkt var att göra slajm. Alma Abuzarad blev lycklig vinnare av ett slajmkit, med raklödder, linsvätska, skollim och karamallfärg. ”Jag ska testa att göra det hemma i helgen”, säger hon.Foto: Mikael Persson

Kb Mosaik hälsar på när barnen samlas, för allra sista gången den här terminen.

– Idag är det sista After school, säger Marcus Cato, vikarierande projektledare.

– Nääää, ropar barnen i kör.

– Vi kommer att köra igen, när ni firat jul och nyår, lovar han.

Ett tiotal barn har trotsat snöyran och kommit till Gamlegårdens bibliotek. De har biblioteket helt för sig själva. I dag ska de bland annat titta på dokumentären de spelat in, prata om vad de tycker varit bra och vad de vill göra nästa termin. Och fika.

Fint diplom, fint pris. Alma Abuzarad och de andra barnen ska få bestämma vad priset, 100 000 kronor, ska gå till. Det kan bli många utflykter.
Fint diplom, fint pris. Alma Abuzarad och de andra barnen ska få bestämma vad priset, 100 000 kronor, ska gå till. Det kan bli många utflykter.Foto: Mikael Persson
Barnen har kommit överens om trivselregler. Camilla Nilsson, bibliotikarie, visar.
Barnen har kommit överens om trivselregler. Camilla Nilsson, bibliotikarie, visar.Foto: Mikael Persson
Trivselregler, som barnen kommit överens om.
Trivselregler, som barnen kommit överens om.Foto: Mikael Persson
Ett foto, till en julkalender.  ”Le fint nu”, säger Alexander Magnusson. ”Ett, två, tre – säg hej!. ”Heeej!” får han till svar.
Ett foto, till en julkalender. ”Le fint nu”, säger Alexander Magnusson. ”Ett, två, tre – säg hej!. ”Heeej!” får han till svar.Foto: Mikael Persson

Barn som går i klass 3-6 kan vara med.

After school tar barns röster på största allvar. Och har utvecklat en hög kvalitet på aktiviteter inom kultur. Därför har projektet fått Region Skånes pris Kulturpaletten. Priset är på 100 000 kronor.

Kollage med barnens bilder hänger på väggen. ”Jag har gjort en av bilderna”, säger Zakariya Al-Jumaili stolt.
Kollage med barnens bilder hänger på väggen. ”Jag har gjort en av bilderna”, säger Zakariya Al-Jumaili stolt.Foto: Mikael Persson

– Det är så många som haft en viktig det i det här. Vi är ett stort gäng, och barnen också, sa Sarah Granlund, när After School fick priset i Dunkers kulturhus för en tid sedan.

Sarah Granlund är projektledare sedan starten 2019. Nu är hon föräldraledig med dottern Alva, fyra månader.

”Det är så många som haft en viktig det i det här. Vi är ett stort gäng, och barnen också”, säger Sarah Granlund. Hon började som projektledare 2019. Nu är hon föräldraledig med Alva, fyra månader.
”Det är så många som haft en viktig det i det här. Vi är ett stort gäng, och barnen också”, säger Sarah Granlund. Hon började som projektledare 2019. Nu är hon föräldraledig med Alva, fyra månader.Foto: Mikael Persson

Barnen har kunnat ta syskon och föräldrar med på utflykt, bland annat till Kjugekull. Där fick de lära sig tälja, göra goda krabbelurer, sätta upp tält och vandra.

Marcus Cato har redan fått in 30 förslag på utflykter nästa år. Prispengarna gör att framtiden är tryggad.

– Vad tycker ni vi ska göra för pengarna, frågar han.

– Åka till Danmark, ta färjan över, säger ett barn.

Alexander Magnusson är barnbiliotikarie. ”Här barnen ha sitt eget bibliotek, utan vuxna”, säger han.
Alexander Magnusson är barnbiliotikarie. ”Här barnen ha sitt eget bibliotek, utan vuxna”, säger han.Foto: Mikael Persson
: – Vi gör olika saker, istället för att att sitta hemma och ha tråkigt. Allt har varit roligt,  slajm var kul. Och nu vann jag ett slajmkit som jag ska testa i helgen. Jag började på After school när jag gick i tvåan, nu går jag i fyran,. Jag ska vara med nästa år också.
: – Vi gör olika saker, istället för att att sitta hemma och ha tråkigt. Allt har varit roligt, slajm var kul. Och nu vann jag ett slajmkit som jag ska testa i helgen. Jag började på After school när jag gick i tvåan, nu går jag i fyran,. Jag ska vara med nästa år också.Foto: Mikael Persson
: – När jag började i fyran skulle vi läsa många böcker, för vi ville vinna bland alla fyror i landet och åka till Astrid Lindgrens värld. Jag och min vän gick till biblioteket. Då fick vi frågan om vi skulle vara med på After school, så vi kom dit dagen efter. Sen har vi gått dit mer och mer. Det roligaste var när vi spelade tv-spel och målade.
: – När jag började i fyran skulle vi läsa många böcker, för vi ville vinna bland alla fyror i landet och åka till Astrid Lindgrens värld. Jag och min vän gick till biblioteket. Då fick vi frågan om vi skulle vara med på After school, så vi kom dit dagen efter. Sen har vi gått dit mer och mer. Det roligaste var när vi spelade tv-spel och målade.Foto: Mikael Persson
– Det var så tråkigt hemma, så hag började här nu under hösten. Det var kul att göra slajm, titta på film, göra olika saker. Ja, nästan vad som helst. Jag skulle vilja åka med på utflykt, som till Stockholm, och bara titta runt lite.
– Det var så tråkigt hemma, så hag började här nu under hösten. Det var kul att göra slajm, titta på film, göra olika saker. Ja, nästan vad som helst. Jag skulle vilja åka med på utflykt, som till Stockholm, och bara titta runt lite.Foto: Mikael Persson
: – Jag har bara vari med i typ en månad. Det var Gina min kompis som sa, nu när vi började i trean, att hon inte kunde hänga med hem för hon skulle till After school. Vad är det? frågade jag. Sen pratade jag med  min mamma, så nu går jag hit. Det har varit jättekul, med slajm. Det var kul när vi tog bilder där vi fick välja bakgrund, som jag har hemma.
: – Jag har bara vari med i typ en månad. Det var Gina min kompis som sa, nu när vi började i trean, att hon inte kunde hänga med hem för hon skulle till After school. Vad är det? frågade jag. Sen pratade jag med min mamma, så nu går jag hit. Det har varit jättekul, med slajm. Det var kul när vi tog bilder där vi fick välja bakgrund, som jag har hemma.Foto: Mikael Persson
: – Utflykter har varit kul. De ska göra en ny lekplats här borta, med ny basketbollplan, för fotboll och att skejta. De frågade oss vad vi ville lägga till, det var bra. Min syster började gå hit på After school i sexan. Jag följde med. Jag gick i trean, nu i fyran. Jag vill fortsätta här.
: – Utflykter har varit kul. De ska göra en ny lekplats här borta, med ny basketbollplan, för fotboll och att skejta. De frågade oss vad vi ville lägga till, det var bra. Min syster började gå hit på After school i sexan. Jag följde med. Jag gick i trean, nu i fyran. Jag vill fortsätta här.Foto: Mikael Persson

Åka till Stockholm, besöka Jumpyard, åka karuseller, tivoli, badhuset...

– Leos lekland, säger Ibrahim Badel.

Vill ni göra fler utflykter ut i naturen?

– Jaaa, svarar alla.

”Barnen har mycket att säga till om, helt enligt Barnkonventionen”
Marcus Cato, vikarierande projektledare

Det kan vara svårt att sitta stilla, men barnen har kommit överens om trivselregler. Som att lyssna på varandra, vänta på sin tur, alla är lika mycket värda, respekt och att hjälpa varandra.

Under hösten har de gjort tröjor, ritat, målat, spelat in en dokumentärfilm om sig själva och mycket mer.

– Barnen har mycket att säga till om, helt enligt Barnkonventionen, säger Marcus Cato.

Alla barn har gjort en topplista på böcker. Tre vinster ska lottas ut på topplistorna. Alma Abuzarad vinner ett slajmkit. Ögonen lyser, munnen brister ut i ett stort leende.

– Det ska jag testa till helgen, säger hon.

”Jag har fått in 30 förslag på utflykter. Många tyckte det var bra de kunde ta med syskon och föräldrar”, säger Marcus Cato, vikarierande projektledare.
”Jag har fått in 30 förslag på utflykter. Många tyckte det var bra de kunde ta med syskon och föräldrar”, säger Marcus Cato, vikarierande projektledare.Foto: Mikael Persson

Efter fika berättar Camilla Nilsson, bibliotekarie, om julkalendern i Svt, ”En hederlig jul med Knyckertz”. Barnen Ture och Ellen har köpt en hund utan kvitto. Hur kan de bevisa att det är deras hund? Polisen misstänker att familjen Knyckertz stulit hunden.

– Vad betyder sno, frågar Camilla Nilsson.

– Att man tjuvar, stjäl något man inte äger.

Hon säger att varje dag kommer ett nytt avsnitt i tv, fram till jul.

– Om man tycker filmen är kul, kan man titta på den – eller läsa boken, säger Alexander Magnusson när filmen rullar i gång.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.