1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Gymnasiet görs om – skola flyttar till gallerian: Kostar 505 miljoner

Kommunens köp av gallerians C-del innebär att hela gymnasieverksamheten görs om.
Nu har skolpolitikerna beslutat hur man vill ha det. Prislappen beräknas till 505 miljoner.
Kristianstad • Publicerad 10 november 2022
kollage
kollage

– Vi har jobbat med det här i över ett år. Det är ett väl förberett förslag, säger Daniél Tejera (L), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

2021 tog kommunen beslutet att köpa C-delen av Galleria Boulevard som stått tom sedan den byggdes 2015.

Köpet baserades på idén att använda lokalerna till en ny kommunal gymnasieskola. I samband med det passade man på att se över hela gymnasieorganisationen och i somras lades ett förslag fram om en ”total makeover”.

Det landade i beslutet att fyra gymnasieskolor blir tre och Österänggymnasiet avvecklas (se faktaruta). Det stod också klart att de tre skolorna ska få tydliga profiler och att varje skola ska ha högskoleförberedande program, introduktionsprogram och särskoleprogram.

Förra året köpte kommunen del C i Galleria Boulevard för att göra om den till skola.
Förra året köpte kommunen del C i Galleria Boulevard för att göra om den till skola.Foto: Lasse Ottosson

Det som inte var klart då var bland annat placeringen av restaurang- och livsmedelsprogrammet och det fanns två olika alternativ.

Nu har beslut tagits i barn- och utbildningsnämnden att programmet flyttar in i den blivande skolan i Galleria Boulevard.

– Vi har jobbat med det här i över ett år. Det är ett väl förberett förslag och nu är det klart att det blir två gymnasieskolor i centrala Kristianstad och en där Wendes ligger i dag och som på sikt ska bli större, säger Daniél Tejera (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och fortsätter:

– Alla tre skolor får högskoleförberedande program, introduktionsprogram och gymnasiesärskola och det tror jag är väldigt bra.

Fakta

Den nya gymnasieskolan

Söderport, profil kommunikation och hälsa:

• Naturvetenskap, samhällsvetenskap, ekonomi, barn- och fritid, vård och omsorg, försäljning och service, språkintroduktion, yrkesintroduktion, gymnasiesärskola.

• Cirka 1 390 elever.

Gallerian, profil kreativitet och innovation:

• Naturvetenskap, samhällsvetenskap, teknik, International bacculaureate, estetiska, restaurang och livsmedel, hantverksprogrammet, hotell och turism, individuellt alternativ, yrkesintroduktion, gymnasiesärskola.

• Cirka 1 330 elever.

Norra Åsum (Wendesgymnasiet), profil hållbarhet och entreprenörskap:

• Naturvetenskap, teknik, bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, industriteknik, VVS och fastighet, yrkesintroduktion, gymnasiesärskola.

• Cirka 910 elever.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.