GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Gratis resor för alla ungdomar i hela Skåne – dygnet runt, året runt

Året runt. Dygnet runt. Från 1 augusti.
Ungdomar i åldern 13-18 år i Östra Göinge ska kunna åka gratis med Skånetrafiken.
För kommunen blir det billigare än det är idag.
Östra Göinge • Publicerad 5 maj 2022 • Uppdaterad torsdag 08:56
Förslaget med Ungdomsbiljett ska klubbas den 25 maj och ska gälla från den 1 augusti.
Förslaget med Ungdomsbiljett ska klubbas den 25 maj och ska gälla från den 1 augusti.Foto: Helén Fingalsson

Det handlar om biljetter som kallas ”Ungdomsbiljett”. Fyra skånska kommuner har det redan (Simrishamn, Svedala, Trelleborg och Ystad).

– Ett bra erbjudande för kommuner på landsbygden, säger Tommy Johansson, utredare i Östra Göinge kommun.

Sedan år 2018 får eleverna i grundskolans årskurs 7–9 och gymnasieskolan ett Skolkort. De kan resa i hela Skåne på vardagar när skolan är igång.

”Vi får alltså ett bättre utbud till en lägre kostnad”
Tommy Johansson, utredare i Östra Göinge
”Vi vill att alla unga ska kunna resa och ta sig till aktiviteter och andra orter”, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande
”Vi vill att alla unga ska kunna resa och ta sig till aktiviteter och andra orter”, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförandeFoto: Mikael Persson

Då fanns inte Ungdomsbiljett, men det finns det alltså nu. Och det är ännu bättre för ungdomar, vårdnadshavare och kommunen.

Med Ungdomsbiljetten kan ungdomarna i Östra Göinge resa på alla Skånetrafikens linjer, dygnet runt, året runt. Alla tåg och bussar, närtrafik som körs av taxi och färjan mellan Landskrona och Ven.

Skolkorten kostar Östra Göinge kommun cirka 7,5 miljoner kronor per år. Ungdomsbiljetterna kommer kosta kommunen cirka 6,2 miljoner per år.

– Vi får alltså ett bättre utbud till en lägre kostnad, säger Tommy Johansson.

Det formella beslutet om Ungdomsbiljett från den 1 augusti tas av politikerna i kommunfullmäktige den 25 maj.

– Det här är ytterligare en satsning som vi gör för Östra Göinges unga. Vi vill att alla unga ska kunna resa och ta sig till aktiviteter och andra orter, oavsett vilka möjligheter föräldrarna har att lösa busskort, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande, i en kommentar till kommunens hemsida.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.