GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: ”Generalisering och fördomar kan skapa kulturella missuppfattningar”

En kall novembernatt körde jag hem en för mig okänd man och hans fru. Vi pratade såklart under resan. Jag fick till och med fråga honom: Behöver vi en ny Martin Luther King i Sverige?
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 21 november 2022 • Uppdaterad 21 november 2022
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofyan Aswad
Sofyan AswadFoto: Sofyan Aswad

Det var kallt och regnigt, klockan två på natten, mannen och hans fru vinkade till mig att stanna. De ville att jag skulle köra hem dem eftersom mannen sade att han hade tappat plånboken och telefonen.

På vägen till Lyngsjö pratade vi om allt möjligt, de verkade ha druckit en hel del. Men snart började mannen prata om utlänningar och sade att jag var den bästa personen han någonsin hade träffat!

Samtidigt började han förolämpa och förbanna invandrarna. Hans argument var att de, invandrarna, inte kunde leva bland oss.

”Alla människor ska inte kategoriseras utifrån någras handlingar”
Sofyan Aswad

Jag vet inte hur han kom till denna slutsats och vad han hade för erfarenhet av invandrare, men jag försökte förklara för honom att generaliseringskulturen måste avskaffas. Alla människor ska inte kategoriseras utifrån någras handlingar.

Människosynen kan vara som ett tveeggat svärd. Dels är den inkluderande på så sätt att vi alla kan anses ha grundläggande mänskliga rättigheter. Dels är den exkluderande eftersom somliga försöker kategoriserar hela grupper av människor som ”bra” respektive ”dåliga”.

När en folkgrupp väl har fått stämpeln ”bra” eller ”dålig” kan vissa använda den för att ge eller frånta gruppen rättigheter. Det här har jag sett många exempel på i historien och genom mina personliga erfarenheter här i Sverige

Det finns olika former av rasism, men gemensamt för all rasism är antagandet att en person är på ett visst sätt beroende bland annat på varifrån den kommer och hur den ser ut.

Idag är det dock vanligare med kulturrasism, som innebär att man tillskriver människor bestämda egenskaper för att de är födda i en viss ”kultur” eller har en viss religion. Islamofobi skulle kunna ses som ett slags kulturrasism.

Visst, invandrarna som kommer hit har svårt att integrera sig. De håller sig mest för sig själva, har sina egna föreningar, en annorlunda matkultur, läser tidningar från hemlandet, och lär sig inte språket ordentligt. Men denna isolering från det omgivande samhället ger näring åt fördomar och leder stundtals till öppna konflikter med de infödda.

”Jag tycker inte heller att invandrare måste anpassa sig och bli precis som Medelsvensson”
Sofyan Aswad

Problemet som jag ofta stöter på är att människor resonerar som så att ”Jag har inte sett det, så det finns inte”. Och detta gäller både rasister och så kallade antirasister.

Rasisten säger ”Jag har minsann aldrig stött på en trevlig invandrare” medan antirasisten säger ”Jag har minsann aldrig stött på en otrevlig invandrare”

Vad de båda har gemensamt är att de tror att deras erfarenheter reflekterar klimatet i hela Sverige, och det är synd, för en människa kan inte använda sina egna erfarenheter som underlag för att sprida en ”sanning”.

Jag håller med svenskarna som kritiserar vissa invandrare, med undantag för nazister, förstås. Men alla invandrare är olika sinsemellan, det tänker och agerar på olika sätt. Jag tycker inte heller att invandrare måste anpassa sig och bli precis som Medelsvensson. Det är kul och intressant om folk är olika.

När jag ser invandrare göra fel, skäms jag, för att jag är rädd att svenskarna tror att alla är sådana. Låt oss vara stolta över våra olikheter.