GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Gamlegårdsskotten: Från 12 års fängelse till noll – hovrätten friar 22-åring

Rättsprocessen har pågått i över ett år.
I dag kom hovrättens dom.
• 22-åringen frias helt.
• 18-åringen som tidigare gått fri döms till sluten ungdomsvård i tre år och sex månader.
• 18-åringen som tidigare dömt till nästan sju års fängelse döms till samma straff på nytt.
Kristianstad • Publicerad 22 november 2022 • Uppdaterad 23 november 2022
Gamlegårdenskotten. Gamlegårdens Centrum. Collage.
Gamlegårdenskotten. Gamlegårdens Centrum. Collage.
Den äldre av 18-åringarna dömdes till sex år och elva månaders fängelse av tingsrätten.  Han döms på nytt i hovrätten. Påföljden blir densamma.
Den äldre av 18-åringarna dömdes till sex år och elva månaders fängelse av tingsrätten. Han döms på nytt i hovrätten. Påföljden blir densamma.Foto: Polisen

Tre personer skottskadades och ytterligare fler hade kunnat träffas av skotten.

Det var på eftermiddagen den 3 augusti i fjol.

På plats vid köpcentrumet, i eller invid skottlinjen, fanns en ung man som nu mördats. Han sköts ihjäl på Gamlegården den 22 september i år.

Tre unga män med kopplingar till Charlottesborg och, enligt åklagarsidan också till Challan-nätverket, åtalades som misstänkta för flera fall av mordförsök efter skjutningen vid Gamlegårdens Centrum. När skotten avlossades var de 16, 17 och 21 år gamla. I dag är de 18, 18 och 22 år gamla.

Muren utanför Grekiska restaurangen som personer på platsen kastade sig bakom för att skydda sig från skotten.
Muren utanför Grekiska restaurangen som personer på platsen kastade sig bakom för att skydda sig från skotten.Foto: Polisens förundersökning

Tingsrätten dömde 22-åringen och den äldre av 18-åringarna för att bland annat ha försökt mörda nio personer, det var så många människor som domstolen ansåg varit i fara att dö i samband med skjutningen.Tingsrättsdomen kom den 31 maj.

Tingsrätten friade den yngste mannen helt.

Det ansågs inte ställt bortom rimligt tvivel att han varit en av skyttarna. Rätten var heller inte enig vad gäller domen gentemot 22-åringen, men straffet bestämdes till tolv års fängelse för honom. 18-åringen fick nästan sju år.

Del av förundersökningen där det beskrivs varifrån skotten kommit och hur de kunnat träffa.
Del av förundersökningen där det beskrivs varifrån skotten kommit och hur de kunnat träffa.Foto: Polisen

Domen överklagades till hovrätten.

Under hovrättsförhandlingarna har den dömde 18-åringen kommit med en ny version. Den går ut på att han cyklat till och från Österäng och där bytt kläder med en person. Klädbytet ska ha skett relativt kort efter skjutningen på Gamlegården samma dag.

Under torsdagen den 10 november skulle hovrättens dom falla, men på grund av sjukdom och ”hög arbetsbelastning” sköts domen upp. I stället kom den i dag, den 21 november.

Här beskrivs var polisen hittat fynd i form av kulor, hylsor, skotthål med mera.
Här beskrivs var polisen hittat fynd i form av kulor, hylsor, skotthål med mera.Foto: Polisen

Ägaren till mc:n, som tidigare dömt till 12 års fängelse för att ha skjutsat de två skyttarna till Gamlegårdens Centrum och därmed gjort det möjligt för dem att skjuta, frias helt. Det har inte gått att bevisa att det var han som körde motorcykeln, enligt hovrättens mening.

Den yngre va 18-åringarna, som bara var 16 år då skotten på Gamlegården föll, går tvärtom från att vara friad till att nu bli dömd. Hovrätten anser det bevisat att han är en av skyttarna. Åklagarens nya bevisning av kläder kopplat till kameraövervakning var delar som övertygade hovrätten om han skuld.

Motorcykeln med de tre maskerade personerna på fångades av en rad kameror. Här vid Linjekiosken.
Motorcykeln med de tre maskerade personerna på fångades av en rad kameror. Här vid Linjekiosken.

Eftersom han var så pass ung då brotten begicks döms han till ett lindrigare straff än den äldre skytten som hunnit fylla 17 då han avlossade vapnet. Påföljden blir sluten ungdomsvård i tre år och sex månader.

Den äldre 18-åringen får som tidigare fängelse i sex år och sju månader.

22-åringen dömdes till tolv års fängelse i tingsrätten. Nu har han friats, men han ska dock avtjäna det redan påbörjade fängelsestraffet som han dömts för gällande narkotikabrott.
22-åringen dömdes till tolv års fängelse i tingsrätten. Nu har han friats, men han ska dock avtjäna det redan påbörjade fängelsestraffet som han dömts för gällande narkotikabrott.Foto: Polisens förundersökning
Den yngre av 18-åringarna friades helt av tingsrätten – men döms i hovrätten. Han lever idag med skyddade personuppgifter.
Den yngre av 18-åringarna friades helt av tingsrätten – men döms i hovrätten. Han lever idag med skyddade personuppgifter.
Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.