GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Frustrerade ungdomar mötte politiker på möte om kvarterspolis

Det behövs en kvarterspolis på Gamlegården. Det kräver organisationen ”Tillsammans för Kristianstad” som bokat in möten med olika politiker, bland andra Annelie Karlsson (S) som sitter i riksdagen. En stor grupp skeptiska och frustrerade ungdomar slöt upp till mötet.
– Det är viktigt att vi inte bara har konfrontation, utan också att polisen blir en trygghet. Tilliten och respekten måste finnas, säger Annelie Karlsson, efter mötet.
Kristianstad • Publicerad 9 februari 2022
”Vi har faktiskt precis diskuterat och haft en dialog med Fritidsgårdsforum, hur viktigt det är att de äldre har något att göra. Och de har nappat på det, säger Therese Sturesson (S).
”Vi har faktiskt precis diskuterat och haft en dialog med Fritidsgårdsforum, hur viktigt det är att de äldre har något att göra. Och de har nappat på det, säger Therese Sturesson (S).Foto: Inga-Lill Bengtsson

Ulf Johansson och några personer från organisationen ”Tillsammans för Kristianstad” möter Annelie Karlsson (S), riksdagsledamot, och Therese Sturesson (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, på Gamlegården.

”Hur bra är det i folks ögon när en tolvåring brottas ner av stora poliser? Känner man trygghet då? Jag känner ingen trygghet”
Christopher Lorentzson

Tillsammans för Kristianstad vill föra fram kravet på kvarterspolis. De har samlat in 1095 namn under hösten som stöder kravet.

En grupp killar i olika åldrar samlas. De är nyfikna på vad som är på gång.

Socialdemokraterna Therese Sturesson och Annelie Karlsson fick prata med flera personer om trygghet och frustration på Gamlegården.
Socialdemokraterna Therese Sturesson och Annelie Karlsson fick prata med flera personer om trygghet och frustration på Gamlegården.Foto: Inga-Lill Bengtsson

– Vad gör ni här? Ni måste fixa jobb till de här ungdomarna, de som är 15-20, alla sitter här, säger en man i 30-årsåldern, som själv har jobb.

– Vi jobbar på det, även vad gäller fritidsgårdarna, att de riktar sig till den åldersgruppen, svarar Therese Sturesson (S).

”Polisen har inga problem med att skicka hit piketbilar eller helikopter, men kan inte öppna ett kontor”
Ulf Johansson, Tillsammans för Kristianstad

Ulf Johansson tar upp att människor drar sig för att komma in på Gamlegårdens köpcenter. Han tar upp bilbränder, att föräldrar ber sina barn hålla tyst om de sett något.

– Polisen har inga problem med att skicka hit piketbilar eller helikopter, men kan inte öppna ett kontor, säger han, något som skulle kunna öka förtroendet.

– Det är ingen tvekan om att resurserna till polis och åklagare har ökat, hur använder man resurserna och hur prioriterar man dom? Det finns all anledning att föra en diskussion med polisområdet. Polisen har aldrig haft större resurser än de har nu, säger Annelie Karlsson.

– Det handlar inte bara om polisen, utan om att ungdomarna ska ha något att göra än att hänga här, säger hon.

– Det finns tillräckligt med polis som slår folk, säger en kille.

– Det är mer polisen här än fritidsledare och politiker, så att ungdomarna ska få stryk, säger en kille i 20-årsåldern som är mycket arg.

”I Malmö finns Fryshuset, de hjälper till med att söka jobb, det finns inget här”
20-åring

Therese Sturesson frågar:

– Vad behöver ni?

– Min lillebror, säger 20-åringen, så fort han blir 19 år får han inte vara på fritidsgården. Och de har bara öppet fram till klockan 20, de har inget att göra. I Malmö finns Fryshuset, de hjälper till med att söka jobb, det finns inget här, det är bara fredagskvällar när det är nattfotboll, säger han.

– Precis det här vi behöver veta, ni som bor här, vi behöver ha den här inputen, säger Therese Sturesson.

– Vi har faktiskt precis diskuterat och haft en dialog med Fritidsgårdsforum, hur viktigt det är att de äldre har något att göra. Och de har nappat på det, säger Therese Sturesson.

– Hade det blivit sjyst med polis här? frågar hon.

– Nej de hade bara knullat folk ännu mer, säger en kille.

”Vi som bor här är inte dåliga människor, det är ett trevligt område”
ung kille
Christopher Lorentzson bor på området. ”Hur bra är det i folks ögon  när en tolvåring brottas ner av stora poliser, känner man trygghet då? Bättre med poliser som skapar förtroende, får en personlig kontakt med de boende”, säger han till Annelie Karlsson (S).
Christopher Lorentzson bor på området. ”Hur bra är det i folks ögon när en tolvåring brottas ner av stora poliser, känner man trygghet då? Bättre med poliser som skapar förtroende, får en personlig kontakt med de boende”, säger han till Annelie Karlsson (S).Foto: Inga-Lill Bengtsson

Christopher Lorentzson håller med om behovet av kvarterspolis.

– Bättre med poliser som ska skapar förtroende, får en personlig kontakt med de boende, inte bara kommer in och kör ”Rambos” för att de vill visitera en person, säger han.

– Hur bra är det i folks ögon när en tolvåring brottas ner av stora poliser? Känner man trygghet då? Jag känner ingen trygghet, säger han.

Flera killar vittnar om att området är bra på flera sätt, att människor hjälper varandra, att storlekplatsen är omtyckt med mera.

– Vi som bor här är inte dåliga människor, det är ett trevligt område, säger en kille.

”De ser det som en attack istället för en trygghet, som vi vill att polisen ska vara. Där har vi ett jobb att göra.”
Annelie Karlsson (S)

Annelie Karlsson, vad säger du om kravet på kvarterspolis på Gamlegården?

– Jag vill inte säga hur polisen organiserar sitt arbete. Det är inte min kompetens. Men jag kommer ta en diskussion vidare, säger hon.

– Det är viktigt att vi inte bara har konfrontation, utan också att polisen blir en trygghet. Tilliten och respekten måste finnas. Jag är inte naiv, jag tror inte det finns bara en lösning. Det handlar om jobb, skola, fritidssysselsättning och inte minst framtidstro, säger hon.

Vad tar du med dig efter att ha pratat med ungdomarna?

– Jag har fått en bild, att det finns en frustration över att man inte har sysselsättning, inte känner förtroende för polisen. De ser det som en attack istället för en trygghet, som vi vill att polisen ska vara. Där har vi ett jobb att göra.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.