Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Försökte döda nio personer vid köpcentrum – tre unga män misstänks

Sju månader har gått sedan den 3 augusti förra året, då flera personer skottskadades på Gamlegården.
Tre unga män – varav två tonåringar – misstänks för mordförsök. Enligt åtalet har de försökt döda sammanlagt nio personer.
De två tonåringarna ska ha avfyrat skotten från en mc precis vid köpcentret. Den tredje mannen ska ha kört mc:n. Totalt åtta personer är misstänkta för brott.
Kristianstad • Publicerad 17 mars 2022
De gula konerna – en klassisk markering för besvismaterial, till exempel hylsor.
De gula konerna – en klassisk markering för besvismaterial, till exempel hylsor.Foto: KB

Tisdagen den 3 augusti 2021 skottskadades tre personer vid köpcentret på Gamlegården. De misstänkta var mörkklädda och satt alla tre på en mc.

”Utanför köpcentrumet befann sig dessutom flera personer som hade kunnat bli träffade”
Marie-Louise Holmberg, kammaråklagare

De tre skottskadade personerna fördes till CSK med allvarliga skador, men klarade sig med livet i behåll.

Annons

– Utanför köpcentrumet befann sig dessutom flera personer som hade kunnat bli träffade, utan att de befann sig i den direkta skottlinjen, säger kammaråklagare Marie-Louise Holmberg, i ett pressmeddelande.

Den 14 september greps fyra unga män, tre av dem har suttit i häkte sedan dess. Två av pojkarna var 17 år gamla när de greps.

Gamlegården dagen efter. Skotthål som gått igenom en plåtskylt, i armen på flickan, nära brottsplatsen.
Gamlegården dagen efter. Skotthål som gått igenom en plåtskylt, i armen på flickan, nära brottsplatsen.Foto: Simon Rehnström
En stor mängd poliser och ambulanspersonal på plats på Gamlegården, den 3 augusti.
En stor mängd poliser och ambulanspersonal på plats på Gamlegården, den 3 augusti.Foto: KB

De tre unga männen, i dag 17, 18 och 21 år gamla, åtalas nu för mordförsök i nio fall. Enligt åtalet har männen försökt döda sammanlagt nio personer med vapen, varav tre träffades. En kvinna i 60-årsåldern fick skottskador på bland annat kinden och halsen.

Enligt uppgift till tidningen under skottlossningsdagen ska vittnen ha hört mellan åtta och tio skott. Kvinnan som blev skjuten blödde och sa att hon trodde att hon skulle dö, har vittnen berättat för Kristianstadsbladet/Norra Skåne.

Polis på plats vid CSK efter att de skottskadade personerna förts dit.
Polis på plats vid CSK efter att de skottskadade personerna förts dit.Foto: Simon Rehnström
Skotten på Gamlegården 3 augusti, 2021

Detta har hänt efter att skotten föll

• Unga personer mellan 15 och 18 år får inte sitta häktade längre än tre månader i väntan på åtal. Men Kristianstads tingsrätt gör flera undantag och tillåter omhäktningar av de två minderåriga killarna (18-åringen var 17 år då han häktades). I december fastställde hovrätten tingsrättens beslut om häktning, att tonåringarna skulle vara kvar inlåsta.

• 18-åringen har nyligen fått veta att han är misstänkt för nio fall av mordförsök och flera fall av framkallande av fara för annan. Innan dess var han och 17-åringen misstänkta för tre fall av mordförsök. Misstankarna mot 21-åringen gäller ett fall av mordförsök.

21-åringen har dömts i två andra rättegångar under tiden han suttit häktad misstänkt för iblandning i skjutningen. I ett fall dömdes han för narkotikabrott, i ett annat friades han.

• Under utredningen har antalet möjliga brottsoffer ökat. I början av mars var det 14 olika brottsoffer. Det kan vara personer som skadats fysiskt men också personer som på andra sätt blivit utsatta i samband med skottlossningen.

• Totalt åtta personer är misstänkta för brott.

Polisen spärrar av på Gamlegården efter skjutningen.
Polisen spärrar av på Gamlegården efter skjutningen.Foto: Tommy Svensson

17-åringen, 18-åringen och 21-åringen åtalas dessutom för framkallande av fara för annan – de har avlossat flera skott på en allmän plats. Därmed har de utsatt fem personer för livsfara.

Tonåringarna misstänks även för grovt vapenbrott eftersom de ska ha använt sig av två skarpladdade vapen utan att ha rätt till det. En 24-årig man och en 22-årig kvinna åtalas för skyddande av brottsling. De ska ha hjälpt skyttarna att undanröja bevis och tvätta deras kläder.

18-åringen åtalas även för ringa näringspenningtvätt samt vapenbrott eftersom polisen hittat 60 500 kronor i kontanter och tårgas hemma hos honom. Guldsmycken till ett värde av 59 000 kronor hittades också.

En polisbricka, skyddsvästar, polisskjortor och krypterade telefoner har också hittats hemma hos 18-åringen.

Fakta

Rättegången hålls i Malmö

Rättegången ska hållas i säkerhetssalen på Rättscentrum i Malmö.

Första rättegångsdag är 28 mars 2022. Sista rättegångsdagen är planerad till den 25 april, med 26 april 2022 som reservdag.

Rättegången kommer, som det ser ut nu, att vara öppen för allmänheten.

Sigrid NurboSkicka e-post
Viktor NordbladSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons