1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Förslaget om en barnmorska per förlossning slås ner

Miljöpartiet vill ha beslut om att det ska vara en barnmorska per förlossning.
Men motionen gick inte igenom i regionfullmäktige – med motiveringen att man redan jobbar efter det målet.
Kristianstad • Publicerad 6 december 2022 • Uppdaterad 9 december 2022
kollage
kollage

Mätta Ivarsson (MP) har motionerat om att Skåne, liksom Stockholm ska ha ett mål om att en barnmorska inte ska hantera mer än en aktiv förlossning åt gången, och att det ska finnas en handlingsplan för hur de når målet.

– Det korta svaret är att vi redan har ett sådant mål i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger Anna Mannfalk (M), förste vice ordförande i den nämnden, och fortsatte:

Anna Mannfalk (M).
Anna Mannfalk (M).Foto: OLA TORKELSSON / TT

– Det långa svaret är att vi har många utmaningar, och jobbar med att få fler att vilja jobba i förlossningsvården på olika sätt.

Hon påpekade även att de avvaktar en redovisning från Socialstyrelsen, som ska komma med förslag om insatser för att locka fler till förlossningsvården. Därför ville de besvara motionen istället för att bifalla den.

MP fick stöd av såväl S som V i frågan. Men det räckte ändå inte till – med röstsiffrorna 86 mot 62 (1 frånvarande) blev motionen besvarad istället för godkänd.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.