1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Förbud mot alkohol efter 20 – krav på munskydd på tåg och buss

Stockholm • Publicerad 19 december 2020 • Uppdaterad 21 december 2020
Statsminister Stefan Löfven, vid en tidigare presskonferens.
Statsminister Stefan Löfven, vid en tidigare presskonferens.Foto: Jessica Gow/TT

Max fyra personer får träffas på restaurang, förbud mot försäljning av alkohol efter klockan 20. Och munskydd ska bäras på tåg och buss. Det har regeringen beslutat.

Statsminister Stefan Löfven höll en presskonferens under fredagen.

De nya reglerna gäller från den 24 december. Kravet på munskydd på tåg och buss börjar gälla den 7 januari.

”För många vistas på handelsplatser och köpcentra”
Johan Carlsson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten

– Maxantal införs på butiker, köpcentrum och gym. Om inte det får planerad effekt kommer regeringen också planera för att stänga ner de verksamheterna, säger Stefan Löfven.

Utbildningsminister Anna Ekström meddelar att gymnasieskolorna ska fortsätta med distansundervisning till den 24 januari.
Utbildningsminister Anna Ekström meddelar att gymnasieskolorna ska fortsätta med distansundervisning till den 24 januari.Foto: Jessica Gow/TT

Utbildningsminister Anna Ekström meddelar också att gymnasieskolorna ska fortsätta med distansundervisning till den 24 januari.

”Munskydd ska aldrig ses som ersättning eller alternativ till att hålla avstånd”
Johan Carlsson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson säger att smittspridningen fortsätter på hög nivå.

Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, uppmanar handlarna att ha kösystem utanför butikerna, inte ha någon rea eller att locka med låga priser under mellandagarna.
Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, uppmanar handlarna att ha kösystem utanför butikerna, inte ha någon rea eller att locka med låga priser under mellandagarna.Foto: Jessica Gow/TT

– Det är särskilt viktigt att hålla ned smittspridningen under helgerna. För många vistas på handelsplatser och köpcentra, säger han.

Han uppmanar handlarna att ha kösystem utanför butikerna, inte ha någon rea eller att locka med låga priser under mellandagarna.

– Och munskydd ska aldrig ses som ersättning eller alternativ till att hålla avstånd.

Mer information på flera språk hittar du på krisinformation.se

TT
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.