Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Flyktingen Salina blev advokat: ”Ingen trodde på min dröm”

Som 12-årig flykting bestämde sig Salina Jamah för att hon skulle bli advokat.
Nu fyller hon 30 och har precis fått sin legitimation. På ett nytt språk, i ett nytt land. Och hon kunde inte vara lyckligare.
Kristianstad/Hässleholm • Publicerad 21 december 2022 • Uppdaterad 22 december 2022
Salina Jamah, advokat.
Salina Jamah, advokat.Foto: Mikael Persson

Ögonen strålar. Det är som om hon ännu inte förstått att hon nått sitt livs mål. Salina Jamah kan sedan i oktober titulera sig advokat. Det har varit en kamp att nå dit, men hon är driven av det mest grundläggande: en erfarenhet som hon egentligen hade velat vara utan.

– Allt det jag upplevde som barn, med krig, bomber men också hedersmord och att vi flickor inte fick leva vårt liv har gjort mig passionerad över mänskliga rättigheter.

En välläst Svea Rikes Lag som nyblivna advokaten Salina Jamah lärt sig hitta i.
En välläst Svea Rikes Lag som nyblivna advokaten Salina Jamah lärt sig hitta i.Foto: Mikael Persson
Annons

Först var önskan att bli advokat en önskan om att hjälpa sig själv. Nu är drömmen – och verkligheten – att kunna hjälpa andra. Det var inte så många som trodde på hennes dröm. Lärare och föräldrar tyckte förvisso om tjejens ambitioner, men i realiteten – hur skulle det se ut? Hon som knappt hade gått i skola innan hon kom till Sverige, som inte kunde någon engelska, knappt någon matematik. Ja, och så var det svenskan då.

”Det var en fantastisk men overklig känsla, en insikt i vad mänskliga och kvinnliga rättigheter är”
Salina Jamah
Att ha nått sitt livs mål redan vid 30 är något Salina Jamah knappt vågar tro på. Om hon tänker ta det lugnt framöver? Knappast.
Att ha nått sitt livs mål redan vid 30 är något Salina Jamah knappt vågar tro på. Om hon tänker ta det lugnt framöver? Knappast.Foto: Mikael Persson

– Jag fick en chock när jag började läsa juridik, det språket är ju inte normal svenska, skrattar hon idag.

Salinas familj är yazidier, en minoritet i Irak. När kriget bröt ut var de tvungna att lämna Mosul och flytta till en liten by med andra yazidier. Hennes pappa ingenjören hotades och trakasserades och tvingades fly landet, men lämnade hustru och sju barn kvar.

– Det var svåra år. Vi fick hjälpa mamma så gott det gick, berättar Salina.

Salina Jamah fick jobb direkt efter examen 2019.
Salina Jamah fick jobb direkt efter examen 2019.Foto: Mikael Persson

Tolv år gammal kom hon till Sverige och Hässleholm. Och insåg snart att den inlärda skillnaden för vad pojkar och flickor får göra inte fanns här.

– Det var en fantastisk men overklig känsla, en insikt i vad mänskliga och kvinnliga rättigheter är.

Salina förstod att hon måste plugga hårt för att ha en chans. Första steget var att komma in på gymnasiet, där hon gick samhälle på Linnéskolan. Andra steget att få tillräckligt bra betyg för att komma in på juridikprogrammet.

Salina Jamah är stolt över sig själv, över att hon klarat av att bli advokat när nästan ingen annan trodde på henne.
Salina Jamah är stolt över sig själv, över att hon klarat av att bli advokat när nästan ingen annan trodde på henne.Foto: Mikael Persson

– Jag höjde mina betyg, jag kämpade så hårt, jag vägrade att ge upp. Att välja bort sånt som klasskompisarna gjorde på fritiden var ett rätt lätt val. Att hamna i krig, se folk som dör och kvinnor som lider är värre.

Hon kom inte in på första försöket, inte andra heller, utan fick läsa några enstaka juridiska kurser och förberedelsestudier innan hon äntligen kom in 2015. I Stockholm.

Salina blev klar jurist 2019, firade med att gråta i flera månader av lycka. Dessutom fick hon jobb direkt på Kristianstad Advokatbyrå som biträdande jurist.

Annons

– Jag hade lyckats med det alla andra trodde var omöjligt. Det var bästa känslan.

Hennes mål har alltid varit humanjuridiken. Det är också det hon hittills jobbat med, som migrationsärenden, vårdnads- och brottsmål. Svåra mål med människor i nöd.

Att veta att jag kan göra skillnad för andra människor. Och en stor glädje i att jag fått möjligheten i ett tryggt land som erbjudit mig allt., säger Salina Jamah
Att veta att jag kan göra skillnad för andra människor. Och en stor glädje i att jag fått möjligheten i ett tryggt land som erbjudit mig allt., säger Salina JamahFoto: Mikael Persson

Att hon dessutom pratar och förstår tre olika sorters dialekter av arabiska, gör att hon slipper använda tolk. Det har gjort henne användbar på byrån och hon är stolt över att kunna använda hela sin bakgrund i yrket.

Med tanke på alla förberedelser hon ägnat sig åt för att klara sin legitimation borde hon ha extra tid över. Så vad händer nu?

– Jag vet inte? Jag är inte van att ha ledig tid. Jag måste nog landa i detta och verkligen njuta. Sedan kommer jag att engagera mig mer i organisationer som jobbar för mänskliga och kvinnors rättigheter.

Inga planer på att slappa i soffan med andra ord. Vad är din drivkraft?

– Att veta att jag kan göra skillnad för andra människor. Och en stor glädje i att jag fått möjligheten i ett tryggt land som erbjudit mig allt.

Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons