1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Flest invandrare bland inlagda covidpatienter

De flesta patienter med covid-19 som är inlagda på sjukhus i Skåne är invandrare. De säger att de inte nåtts av informationen om vaccination, eller har inte vetat hur de ska göra för att vaccinera sig. Hjälp och information om vaccination kan du få på Gamlegården köpcentrum den 21 september, klockan 13-16.
Kristianstad • Publicerad 14 september 2021
Covidpatient på en IVA-avdelning. Arkivbild.
Covidpatient på en IVA-avdelning. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

I förra veckan var 38 personer inlagda för covid-19 på de skånska sjukhusen, varav tre på Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK).

Tidigare var det äldre som vårdades på sjukhus. Nu är patienterna mellan 45–50 år. De flesta som legat inne är ovaccinerade.

”Vi vet inte vilka som är vaccinerade, och då det är svårt att skicka ut kallelser”
Maria Landgren, vaccinationssamordnare

I ett internt dokument i Region Skåne står det att ”det rör sig framför allt om patienter med utländsk härkomst”. Patienterna säger att de inte nåtts av information kring vaccination, eller så har de inte inte vetat hur de ska gå göra för att vaccinera sig.

En nyintagen patient bedöms av läkare och expertis på en IVA-avdelning. (Arkivbild)
En nyintagen patient bedöms av läkare och expertis på en IVA-avdelning. (Arkivbild)Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Länsstyrelsen åker runt i Skåne och försöker nå olika grupper i områden där färre vaccinerar sig. Bland annat har de varit i Kristianstad tidigare, och kommer hit igen den 21 september, till Gamlegårdens köpcentrum klockan 13-16.

Det är svårt att skicka ut kallelser till de som inte vaccinerat sig.

– Vi vaccinerar hos privata aktörer. Vi vet inte vilka som är vaccinerade, och då det är svårt att skicka ut kallelser. Vi får heller inte samköra några register, sa Maria Landgren, vaccinationssamordnare i Region Skåne, på en presskonferens.

– Men kanske kan vi skicka ut förbokade tider till vissa åldersgrupper eller i vissa områden för att nå ut till dessa grupper. Fler behöver vaccinera sig. Det gäller inte bara ungdomar utan alla under 40 år.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.