unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Fler smittas på Gamlegården

Gamlegården är ett av de värst drabbade områdena av pandemin i Skåne. Det visar siffror från Region Skåne som P4 Kristianstad tagit del av.
I Kristianstad bor 71 personer över 70 år trångt, på Gamlegården, Charlottesborg och Österäng. Därför är det stor risk att de blir smittade av covid-19.
I Kristianstad bor 71 personer över 70 år trångt, på Gamlegården, Charlottesborg och Österäng. Därför är det stor risk att de blir smittade av covid-19.
Foto: Tommy Svensson

Under tisdagen redovisade P4 Kristianstad siffrorna, att tre av de tio värst drabbade postnummerområdena i Skåne finns på Gamlegården.

– Vi har märkt av det här de senaste tre, fyra veckorna, att vi får mer frågor kring covid. Faktiskt mer än i våras, säger Emma Nilsson, distriktssköterska på Näsby vårdcentral till radion.

quote
Är du tvungen att åka kommunalt, då utsätter du dig för risk att smittas

Utbildning, arbete och inkomst är de tre viktigaste förklaringarna till att vissa områden drabbats hårdare av covid-19 än andra. Det visar en rapport från Centrum från epidemiologi och samhällsmedicin. Den är gjord i Stockholm, men en rapport från Malmö universitet och länsstyrelsen i Skåne visar samma sak.

Lovisa Gentz, integrationssamordnare.
Lovisa Gentz, integrationssamordnare.
Foto: Fredrik Jalhed

– Enligt länsstyrelsen spelar familje- och boendeförhållanden in, men också ekonomi. Är du tvungen att åka kommunalt, då utsätter du dig för risk att smittas, säger Lovisa Gentz, integrationssamordnare i Kristianstads kommun.

Om man bor trångt, ofta flera generationer tillsammans, inte kan jobba hemma och måste pendla med buss eller tåg, så ökar risken att smittas. Det pekar länsstyrelsen på i sin rapport. Lovisa Gentz ger samma bild från kommunens arbete på Gamlegården. Något som också Kb Mosaik berättat om tidigare.

– Går man i stan kan man se folk som inte håller avstånd. Men det beror inte på att man är invandrare och därför inte bryr sig om reglerna, säger Lovisa Gentz.