GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Fler kvinnor i kommunfullmäktige – men fortfarande långt från hälften

Kvinnorna i Kristianstads kommunfullmäktige blir allt fler, visar ny statistik från SCB. Men siffran är fortfarande långt från hälften.
Kristianstad • Publicerad 1 juli 2022
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I dag är det 26 kvinnor som har en plats i kommunfullmäktige, vilket motsvarar 40 procent av platserna. Det är lägre än rikssnittet, som ligger på 43,3 procent.

Dagens siffra uppfyller visserligen kravet om en jämn könsfördelning, där siffran utifrån en vanlig statistisk modell ska ligga på mellan 40 till 60 procent.

Även om trenden tidigare varit att fler kvinnor anställs så har det börjat att plana ut.

Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstad.
Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstad.Foto: Mikael Persson

På 80-talet ökade andelen kvinnor kraftigt år för år, men sedan 1994 har det legat på ungefär samma nivå i Kristianstad.

– I Kristianstad har kommunfullmäktige uppfyllt den här definitionen av jämställdhet fem gånger i de elva senaste valen. Andelen var högst 2002 och 2006 då 43,7 procent av ledamöterna var kvinnor, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB.

Av landets 290 kommuner är 76 mansdominerade, vilket betyder att över 60 procent av ledamöterna var män. Detta trots att kvinnor kunnat väljas in i kommunfullmäktige sedan valet 1909.

Olivia BirganderSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.