1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Flagga med IS-budskap uppsatt i Broby – är polisanmält

Under förra veckan såg flera Brobybor en IS-flagga på en husfasad i Broby. Folk har reagerat starkt och tagit kontakt med kommunen. Kommunen har gjort en polisanmälan om hets mot folkgrupp.
Broby • Publicerad 14 februari 2022
Polishuset i Kristianstad.
Polishuset i Kristianstad.Foto: Mikael Persson

– Flaggan har ett tryck som är mycket likt IS – al-Qaida, en radikalt islamistisk rörelse, säger kommunens säkerhetsansvarige David Lundin. Han har sett flaggan som hängt uppe.

Kommunen har gjort bedömningen att det handlar om en flagga med IS-budskap.

Brobybor har reagerat starkt på flaggan och kontaktade kommunen. Därför gjorde Lundin ett besök och kollade upp flaggan.

David Lundin har också konstaterat att flaggan plockades ner strax efteråt. Men under fredagen fanns den åter på plats. Denna gång tillsammans med några tröjor med tryck av samma budskap. De hängde fullt synligt på ett staket.

Enligt uppgift ska det stå ”Muhammed Guds profet” på flaggan. Om det är olagligt eller ej är oklart. Kommunens har dock valt att göra en polisanmälan om hets mot folkgrupp.

Under söndagen var både flaggan och tröjorna borttagna.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.