1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Felparkerare bilar försenade räddare vid två larm om drunkning

Ambulans och räddningstjänst försenades vi två larm under söndagen i Åhus. Först var det en man som räddats ur vattnet, lite senare kantrade en flytbrygga. Men räddningstjänsten försenades med flera minuter – på grund av massor av felparkerade bilar.
Åhus • Publicerad 17 augusti 2020
Felparkerade bilar skapar kaos för räddningstjänsten vid SOS-larm.
Felparkerade bilar skapar kaos för räddningstjänsten vid SOS-larm.Foto: Thomas Olsson

Vid 16 -tiden på söndagen fick ambulans och räddningstjänsten ett SOS-larm. En medelålders man hade varit nära att drunkna mellan Revhaken och Yngsjö havsbad. Andra badare räddade upp honom på land.

”Det är fruktansvärt, det är rena djungelns lag”
Thomas Nordin, befäl på räddningstjänsten Skåne nordost.

Räddningstjänsten och ambulansen hade mycket svårt att köra ut till stranden.

– På grund av alla parkerade bilar. Det är fruktansvärt, det är rena djungelns lag, säger Thomas Nordin, befäl på räddningstjänsten Skåne nordost.

En flytbrygga välte vid Åhusbryggan. Dykare från Malmö hjälpte räddningstjänsten leta efter personer som kunde vara kvar i vattnet.
En flytbrygga välte vid Åhusbryggan. Dykare från Malmö hjälpte räddningstjänsten leta efter personer som kunde vara kvar i vattnet.Foto: jens christian
Dramat vid badbryggan i Åhus slutade bra. Ingen skadad hittades i vattnet. Insatsen avslutades vid 19.30-tiden.
Dramat vid badbryggan i Åhus slutade bra. Ingen skadad hittades i vattnet. Insatsen avslutades vid 19.30-tiden.Foto: jens christian

Jörgen Mårtensson är styrkeledare på räddningstjänsten i Åhus.

– Det var precis så att vi kunde ta oss igenom med vår släckbil, säger han.

– Det är katastrof. Det är inte bara här utan det är likadant vid Snickarhaken, Revhaken och Äspet.

Både räddningstjänsten och ambulansen blev försenade.

– Vi blev försenade tre–fyra minuter. Det är viktiga minuter.

Flytbryggan var överfull med personer, den kantrade. Det fanns risk för att någon skadats. Dykare sökte i ett par timmar i vattnet.
Flytbryggan var överfull med personer, den kantrade. Det fanns risk för att någon skadats. Dykare sökte i ett par timmar i vattnet.Foto: jens christian

Vid klockan 17.15 kom ytterligare ett larm om drunkning, vid Åhusbryggan. En flytbrygga hade vält. Det fanns risk för att någon badare hamnat under den.

Återigen blev trängseln ett stort problem.

– Ambulans och räddningstjänst kom inte fram på bryggan på grund av att det var så mycket folk, säger Jimmy Modin, press­talesperson vid polisen i region syd.

Polisen fick hjälpa räddningspersonalen att komma fram vid båda larmen.

Marcus HaraldssonSkicka e-post
Adrian EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.