1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Favorit Restaurang & Café öppnar dörrarna för en smakresa

Havana Café helt modifierats för att tillfredsställa alla smaker, med många rätter från mellanöstern på menyn. Mustafa Zrein, ägare till Favorit Restaurang & Café, betonar att de försöker vara en restaurang för alla och att de vill att kunderna ska känna sig välkomna.
Kristianstad • Publicerad 11 april 2023
Favoritrestaurang & Café, tidigare känt som Havana Café.
Favoritrestaurang & Café, tidigare känt som Havana Café.Foto: Tommy Svensson

Restaurangen är inspirerad av den rika kulturen i Mellanöstern och det märks på maten som serveras. Maten på menyn är en blandning av klassisk västerländsk mat, men främst smaker och rätter från Mellanöstern med ett stort fokus på grillat.

– Det ska vara schyst mat till bra priser. Alla ska kunna ha råd att komma hit, säger Mustafa Zrein.

Vid lunchtid fylls restaurangen av människor som vill prova olika rätter som till exempel kebab, falafel och hummus. Många kunder säger att de är glada över att det finns en restaurang som serverar mat som de, annars inte skulle ha möjlighet att prova.

Kocken Mohammed Aljamos och hans assistent, Asmaa Alasmi, serverar en tallrik med syrisk kibbeh och sallad.
Kocken Mohammed Aljamos och hans assistent, Asmaa Alasmi, serverar en tallrik med syrisk kibbeh och sallad.Foto: Tommy Svensson

– Vi har en meny som är något blandad, lite från Mellanöstern men också svenskt som köttbullar och liknande. Allt med så naturliga ingredienser som möjligt, säger Mustafa.

Han har redan fått ta emot en hel del nyfikna samtal från gäster som undrar när de slår upp dörrarna.

Restaurangen har också ett brett utbud av drycker, inklusive olika sorters te och kaffe. Dessutom finns det olika efterrätter som baklava och söta dadlar att prova på.

— Det kommer bli en lite mer utökad meny här men det får växa fram med tidens gång. Nu i början kommer det vara högt tryck och mycket folk så vi kommer presentera nyheter i steg för steg. Vi har dock alla möjligheter att kunna laga det mesta då köket är utrustat med allt vi behöver, säger Mustafa.

Vi hoppas att människor kommer att uppskatta vårt arbete och återvända till oss om och om igen, säger Mustafa med ett leende.
Vi hoppas att människor kommer att uppskatta vårt arbete och återvända till oss om och om igen, säger Mustafa med ett leende.Foto: Tommy Svensson

En av kunderna, Amer Zater, säger att han är glad över att det finns fler valmöjligheter för lunch i stan, jag älskar den autentiska smaken av maten.

Mustafa säger att de investerar mycket tid och ansträngning i både köket och arbetssättet. De har sökt efter de bästa råvarorna och produkterna genom att samarbeta med många personer runt omkring. Målet är att använda så mycket svenska råvaror som möjligt, men matlagningsmetoderna kommer att vara inspirerade av influenser från hela Mellanöstern.

Det har varit många utmaningar längs vägen, särskilt med tanke på de svåra ekonomiska förhållandena i världen idag. Men Mustafa och hans team ser fram emot en återgång till det normala livet och att kunna välkomna gäster till sin restaurang igen.

– Vi har gjort allt vi kan för att skapa en plats där kunderna kan känna sig som hemma och njuta av vår mat och service. Vi hoppas att människor kommer att uppskatta vårt arbete och återvända till oss om och om igen, säger Mustafa med ett leende.

Mustafa Zrein, ägare till Favorit Restaurang & Café
Mustafa Zrein, ägare till Favorit Restaurang & CaféFoto: Tommy Svensson

Restaurangen ligger inte i centrum av Kristianstad, men Mustafa är övertygad om att det inte kommer att hindra människor från att hitta hit.

– Folk bryr sig inte om att åka långt, de bryr sig om hur det smakar. Vi är övertygade om att våra kunder kommer att uppskatta vår mat och atmosfär, och kommer att komma tillbaka om och om igen.

– Efter att ha ätit klart går kunderna därifrån med ett leende på läpparna och många ger positiva kommentarer till personalen. Vi kan förvänta oss att se många fler nöjda ansikten där i framtiden, säger han.

Mustafa Zrein och Moaaz Asmisson, vi har ett team som har tillräcklig erfarenhet.
Mustafa Zrein och Moaaz Asmisson, vi har ett team som har tillräcklig erfarenhet.Foto: Tommy Svensson

Ni har ett stort utbud av vegetariska rätter, vad är tanken bakom det?

– Vi vill erbjuda vegetariska rätter med influenser från vår syriska och libanesiska matkonst. Detta är något som vi tror att våra kunder kommer att uppskatta, eftersom det ger dem en annan smakupplevelse. Vi tror också att vegetariska alternativ är viktiga för de kunder som vill ha ett hälsosammare alternativ.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.