1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Extremt långa köer till förarprov för körkort

På sommaren är det många som vill göra körkortsprov. Men coronapandemin har ställt till det. Kötiderna i Kristianstad är nu två månader längre än normalt.
Kristianstad • Publicerad 26 juni 2020
Tiderna för omprov kan vara ännu längre. Därför är rådet att komma väl förberedd inför proven.
Tiderna för omprov kan vara ännu längre. Därför är rådet att komma väl förberedd inför proven.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi har jobbat mycket för att kunna ta emot fler som vill göra provet. Men sedan slog coronan till, säger Kristina Hagberg, ansvarig chef för förarprov på Trafikverket.

Bokar du tid för förarprov nu får du vänta till september innan du kan skriva upp.

Orsaken är restriktionerna i samband med coronapandemin. Trafikverket tar in färre personer i varje provgrupp. Detta för att kunna hålla avstånd och skydda kunder och personal från smitta.

”Plugga ordentligt, träna mycket och ta hjälp av en trafikskola – så att du vet att du är redo för provet”
Kristina Hagberg, ansvarig chef för förarprov på Trafikverket

Redan före coronapandemin ändrades körkortsreglerna. En person som vill ta B-körkort får inte lov att köra upp förrän kunskapsprovet är godkänt.

På grund av de långa köerna har Transportstyrelsen förlängt tiden mellan godkänt teoriprov och körprovet, från fyra månader till sex månader.

Men tiderna för omprov kan vara ännu längre. Därför är rådet att komma väl förberedd inför proven.

– Plugga ordentligt, träna mycket och ta hjälp av en trafikskola – så att du vet att du är redo för provet, säger Kristina Hagberg.

Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.