unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Extremt långa köer till förarprov för körkort

På sommaren är det många som vill göra körkortsprov. Men coronapandemin har ställt till det. Kötiderna i Kristianstad är nu två månader längre än normalt.
Tiderna för omprov kan vara ännu längre. Därför är rådet att komma väl förberedd inför proven.
Tiderna för omprov kan vara ännu längre. Därför är rådet att komma väl förberedd inför proven.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi har jobbat mycket för att kunna ta emot fler som vill göra provet. Men sedan slog coronan till, säger Kristina Hagberg, ansvarig chef för förarprov på Trafikverket.

Bokar du tid för förarprov nu får du vänta till september innan du kan skriva upp.

Orsaken är restriktionerna i samband med coronapandemin. Trafikverket tar in färre personer i varje provgrupp. Detta för att kunna hålla avstånd och skydda kunder och personal från smitta.

quote
Plugga ordentligt, träna mycket och ta hjälp av en trafikskola – så att du vet att du är redo för provet

Redan före coronapandemin ändrades körkortsreglerna. En person som vill ta B-körkort får inte lov att köra upp förrän kunskapsprovet är godkänt.

På grund av de långa köerna har Transportstyrelsen förlängt tiden mellan godkänt teoriprov och körprovet, från fyra månader till sex månader.

Men tiderna för omprov kan vara ännu längre. Därför är rådet att komma väl förberedd inför proven.

– Plugga ordentligt, träna mycket och ta hjälp av en trafikskola – så att du vet att du är redo för provet, säger Kristina Hagberg.