1. Svenska
  2. English
  3. العربية

EU:s vaccinpass ska vara klart inom tre månader – Ygeman (S) ser flera problem

EU-kommissionen vill införa ett vaccinpass. Det kan öppna för resor i sommar. Anders Ygeman (S), digitaliseringsminister, är positiv. Men han tycker att flera svåra frågor måste lösas.
Kristianstad • Publicerad 18 mars 2021 • Uppdaterad 31 mars 2021
Anders Ygeman (S), digitaliseringsminister i Sverige, tycker det finns flera svåra frågor om förslaget till EU:s vaccinpass. Arkivbild.
Anders Ygeman (S), digitaliseringsminister i Sverige, tycker det finns flera svåra frågor om förslaget till EU:s vaccinpass. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Vaccinpasset ska innehålla information om vaccination mot covid-19, vilket vaccin som tagits och hur många doser. Sedan tillkommer två delar: om personen nyligen har testat negativt och om personen har antikroppar.

– Jag välkomnar att EU tar fram ramverk som gör att vaccinpass går att använda inom alla länder i EU, säger Anders Ygeman.

Men han tycker de övriga två delarna måste utredas noggrant, på grund av integritet, säkerhet, med mera.

”Det finns starka argument för och emot”
Anders Ygeman, digitaliseringsminister

Vaccinpasset ska du kunna ha i din mobiltelefon, till exempel via en webbläsare, app eller digitala plånböcker. Det ska också gå att skriva ut på papper. Valideringen sker genom en QR-kod.

Anders Ygeman säger att det är mycket som ska vara på plats inom tre månader.

– Det är en väldigt ambitiös tidsplan. Och det finns starka argument för och emot.

Anders Ygeman lovar ändå:

– Sverige kommer att göra klart vaccinpasset till sommaren.

Fakta

Vaccinpass

Ska innehålla information om:

Vaccinering mot covid-19, testresultat från exempelvis PCR-test (test för en aktiv infektion) och om personen haft covid-19 och därmed har antikroppar.

Intyget ska vara gratis.

Vaccinbeviset ska gälla inom EU samt Island, Lichtenstein, Norge och Schweiz.

Vaccinpasset ska enligt EU-kommissionen inte vara ett krav för att få resa.

Källa: EU-kommissionen

(TT/BLT)
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.