1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ett år med pandemin: Mowlid känner sig hemma igen

För ett år sedan ville Mowlid Aden, 63 år, flytta till ett ödehus.
”I början var man i chocktillstånd, det var panik, man isolerade sig rejält.”
”Oron finns kvar, men vi klarar oss rätt bra. Familjen har klarat sig,” säger han.
Idag vill han bo kvar i lägenheten, som han flyttade in i 1993.
Kristianstad • Publicerad 13 juli 2021
Mowlid Aden bor med sin fru och fyra av de fem barnen i en lägenhet på Gamlegården. ”För ett år sedan hade jag gärna flyttat till ett ödehus, nu vill jag bo kvar”
Mowlid Aden bor med sin fru och fyra av de fem barnen i en lägenhet på Gamlegården. ”För ett år sedan hade jag gärna flyttat till ett ödehus, nu vill jag bo kvar”Foto: Tommy Svensson

– Det är bra med mig, inga problem, säger Mowlid Aden när vi sätter oss på samma bänkar, på samma avstånd, på samma innergård som för ett år sedan.

Solen skiner lika mycket nu som för ett år sedan. Skillnaden är pandemin, som nu gått in i en lugnare fas.

Mowlid Aden jobbade på Kronfågel när han fick en stroke 2008. Han mår bättre och bättre.

”I början när jag hörde någon som hostade eller nös blev jag rädd och orolig”
Mowlid Aden

För ett år sedan var du mycket orolig för corona, hur har året varit?

– Vi träffar fortfarande folk bara ute, jag går och handlar. Oron finns kvar, men vi klarar oss rätt bra. Familjen har klarat sig. Jag försöker vara noggrann med kontakter, att hålla avstånd, inte så jag isolerat mig.

Har det varit så hela tiden?

– I början var man i chocktillstånd, det var panik och isolerade sig rejält. Vi var och är fortfarande ytterst försiktiga att inte bli smittade.

– I början när jag hörde någon som hostade eller nös blev jag rädd och orolig. Jag har själv allergi när det blommar, jag tar medicin. När näsan började klia blev jag orolig, är det corona eller är det allergi? Men nu förstår jag att det är allergi.

Är du vaccinerad?

– Jag har fått den första sprutan. Den 8 juli får jag den andra. Min fru har fått brev hem och ska boka tid på en mottagning inne i stan.

Mowlid Aden känner personer som varit mycket sjuka i covid-19, men som klarat sig.
Mowlid Aden känner personer som varit mycket sjuka i covid-19, men som klarat sig.Foto: Tommy Svensson

Var det självklart att du skulle vaccinera dig?

– Det var inget konstigt. Jag är i riskgrupp och ringde själv till vårdcentralen. Jag fick inga biverkningar mer än själva sticket.

Var du orolig för att bli sjuk av vaccinet?

– Nej.

”Se till att fakta kommer fram och motverka de som medvetet sprider falsk information”
Mowlid Aden

Hur tycker du att myndigheter, vårdcentraler och andra i Sverige har hanterat pandemin?

– Jag tror att alla inblandade myndigheter eller regeringen gör sitt yttersta för att hantera allt på bästa sätt, men det är kart man önskat att de gjort mer.

Vad skulle de gjort mer?

– Exempelvis, det finns falska rykten som spridit sig som en löpeld, om biverkningar av vaccin, att varje person som tog vaccinet skulle drabbas av mystiska sjukdomar, att blodet stelnar. Beslutsfattare, myndigheter och media ska se till att fakta kommer fram och motverka de som medvetet sprider falsk information.

”Jag har bott länge i området, trivs ganska bra”
Mowlid Aden
Mowlid Aden är mer nöjd med livet än för ett år sedan.Coronan är inte längre det stora bekymret. ”Polisen har gjort bra insatser här, men våra ungdomar behöver sysselsättning. ABK borde anställa Gamlegårdens ungdomar över sommaren”, säger han.
Mowlid Aden är mer nöjd med livet än för ett år sedan.Coronan är inte längre det stora bekymret. ”Polisen har gjort bra insatser här, men våra ungdomar behöver sysselsättning. ABK borde anställa Gamlegårdens ungdomar över sommaren”, säger han.Foto: Tommy Svensson
”Det har blivit en vana att hälsa med handen så här, vinka, och att hålla avstånd”
Mowlid Aden

Både du och din fru är snart vaccinerade. Hur ser ni på framtiden?

– Jag hoppas det går åt rätt håll nu, att det blir bättre och bättre.

Kommer du att börja trängas med folk, kramas och umgås nära?

– Jag har bott länge i området, trivs ganska bra. När pandemin kom funderade jag på att flytta härifrån, om någon hade tips på någon öde gård skulle jag flyttat. Nu när vi fått vaccinet och sjukdomen fortsätter gå ner, känns som vi kan gå tillbaka till det normala.

– Fast det har blivit en vana att hälsa med handen så här, vinka, och att hålla avstånd.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.