Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

En hjälpande hand under krisen

Alice Östberg och Loui Alkafri känner inte varandra. Via hjälplinjen har de fått kontakt. ”Jättebra att hjälpen finns”, säger Alice Östberg som får hjälp med att handla i coronatider.
Kristianstad • Publicerad 10 november 2020
Loui Alkafri, volontär, hjälper Alice Östberg med att handla.
Loui Alkafri, volontär, hjälper Alice Östberg med att handla.Foto: Sofyan Aswad

Varannan vecka får Alice Östberg, 83 år, hjälp med att handla.

– Jag klarar inte att gå, jag har så fruktansvärt ont, säger hon.

Annons

– Så det är jättebra att hjälpen finns.

”Nu vill jag hjälpa andra, ett sätt att visa min tacksamhet”
Loui Alkafri, volontär
Loui Alkafri är volontär från hjälplinjen. Han får en lista med vad han ska köpa, pengar och en kasse innan han åker och handlar.
Loui Alkafri är volontär från hjälplinjen. Han får en lista med vad han ska köpa, pengar och en kasse innan han åker och handlar.Foto: Sofyan Aswad

Det var i våras som någon från kommunen ringde upp Alice Östberg.

– De undrade om jag behövde hjälp med något. PRO har också hört av sig, säger hon.

Det brukar inte vara så mycket som Alice Östberg behöver handla. Mat till frukost och kvällsmat.
Det brukar inte vara så mycket som Alice Östberg behöver handla. Mat till frukost och kvällsmat.Foto: Sofyan Aswad

– Jag har ett barn i Tollarp och ett i Sölvesborg, de är väldigt duktiga och hjälper mig. Men nu under corona kan de absolut inte komma på besök. Det är väldigt jobbigt.

Hon bor ensam i sin lägenhet på Sommarlust. Här har hon bott i fyra år.

– Jag trivs väldigt bra här.

”Det funkar bra” säger Alice Östberg om hjälpen hon får att handla. Till vårdcentralen och sjukhuset kan hon ta färdtjänst.
”Det funkar bra” säger Alice Östberg om hjälpen hon får att handla. Till vårdcentralen och sjukhuset kan hon ta färdtjänst.Foto: Sofyan Aswad

Hon får lagad mat till lunch hemkörd. Därför behöver hon inte handla så mycket.

– Han får en lista med vad han ska handla, en kasse och pengar. Sen går han upp och handlar på Konsum. Jag har inte så mycket kontakt med honom annars, säger hon.

Det är Loui Alkafri som handlar.

”Det funkar bra”
Alice Östberg, om hjälpen hon får

– Jag har själv föräldrar som är gamla. När jag kom hit till Sverige fick jag mycket hjälp. Så nu vill jag hjälpa andra, ett sätt att visa min tacksamhet, säger han.

Annons

Loui Alkafri har fru och tre barn, bor på Söder. Han jobbar som lärarvikarie i grundskolan och håller på att validera sin utbildning (var lärare i engelska i Syrien) på högskolan.

– Jag har inte mycket tid. Jag jobbar läser, pluggar och har familj. Jag vill inte lova något som jag inte kan hålla. Men när Alice ringer åker jag och handlar till henne.

Vad behöver du idag? frågar Loui Alkafri, volontär för hjälplinjen.
Vad behöver du idag? frågar Loui Alkafri, volontär för hjälplinjen.Foto: Sofyan Aswad

– Det räcker om någon blir glad. Det är inte hur mycket du hjälper utan att att du hjälper, säger han.

Vad tycker du om hjälpen?

– Det funkar bra, säger Alice Östberg.

– Det är synd att han inte får betalt, bensinen kostar. Första gången fick han en tjuga till bensin, men han ville inte ha några pengar.

”Jag träffar bara folket här i huset”
Alice Östberg

Att hålla sig isolerad under pandemin är svårt.

– Jag har inga kompisar heller, de är döda. Jag träffar bara folket här i huset. Vi är några som brukar träffas, vi kör ner med våra rullatorer och träffas ute, säger hon.

Fast det är ett tag sedan nu. Och många aktiviteter är inställda. Det som finns är bingo en gång i veckan och att grilla korv på fredagar. Utomhus.

– Men det är för kallt, säger Alice Östberg.

Fakta

Hjälplinjen för äldre och riskgrupper

Är du äldre eller tillhör en riskgrupp ska du bara ha få sociala för att skydda dig mot corona. Behöver du hjälp och stöd kan du ringa Kristianstads kommuns hjälplinje på telefonnummer 044-13 20 99.

Den är öppen vardagar mellan klockan 08.00–16.00. Där kan du också få prata med någon som kan ge dig stöd om du känner oro för corona.

Många mataffärer kan hjälpa till att köra hem varor. Det finns också restauranger och caféer där du kan hämta mat eller att de kan köra hem mat till dig.

Lista på företag hittar du på www.kristianstad.se

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons