1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Emmy sprider ljus i Vinslöv

Årets lucia, Emmy Persson, 15 år, i Vinslöv har drömt om att få blir det sedan 2008. Då var hennes storasyster lucia.
Vinslöv • Publicerad 8 december 2020
Lucian Emmy Persson, Vinslöv, med blommor och lucialinnet hon ska bära.
Lucian Emmy Persson, Vinslöv, med blommor och lucialinnet hon ska bära.Foto: Andreas Örwall Lovén

Många kommuner och orter har slutat att utse lucia. I Vinslöv är traditionen stark, den fyller 20 år.

Lucian och hennes tärnor får i år sprida ljus utomhus vid företag och äldreboenden. På luciadagen den 13 december firas lucia i Missionskyrkan vid två tillfällen. Firandet sänds live.

– Vi får göra det bästa av situationen och se det ljusa i det. Vi kan ändå kan få fram julkänslan för människor och speciellt de äldre, säger Emmy Persson.

Lucia betyder ”den lysande” på latin. Lucia är ett italienskt helgon. Hon föddes i Syrakusa på Sicilien på 280-talet. Hon blev martyr för sin kristna tros skull. I den katolska traditionen är hon skyddshelgon för de blinda.

Lucia betyder ”den lysande” på latin”. När det är som mörkast skrider hon fram och sprider ljus, något som firas den 13 december.
Lucia betyder ”den lysande” på latin”. När det är som mörkast skrider hon fram och sprider ljus, något som firas den 13 december.Foto: Henrik Montgomery/TT
Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.