Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Elouan, 17, vantrivs i sitt studentboende: ”Kan bli sjuk eller dö av alla bakterier”

Han vill inte vistas i korridorsköket för att det är så äckligt – en gång bajsade någon i köket.
All mat tillagar han på sitt skrivbord och diskar gör han inne på toaletten.
Kristianstad • Publicerad 7 juni 2023
Split student
Split studentFoto: Sofia Åström

Elouan Duranton-Mamadou, 17, flyttade från Frankrike till Kristianstad för att studera datavetenskap. Det var under pandemin och han ville till ett land med färre restriktioner.

Han flyttade in i en av ABK:s studentkorridorer alldeles intill högskolan. För 3 373 kronor i månaden får han ett rum i en korridor och ett kök som han delar på med åtta andra personer.

Annons

När han flyttade till Sverige hade han inga särskilda förväntningar på boendet utöver att ha en plats att sova på. Men genast började problemen.

Avföringen var kvar i köket under minst två veckor.
Avföringen var kvar i köket under minst två veckor.Foto: Privat

– Redan när jag kom in första gången var det otroligt stökigt, och det spelades hög musik.

Det första problemet han stötte på var att dörren – som går till uteplatsen direkt in till korridorsköket – alltid stod öppen. Den gick knappt att låsa.

– Det ligger ett härbärge här i närheten. Flera gånger har det kommit i personer som inte bor här. En gång har det varit helt okända människor som satt och drack och rökte i köket mitt i natten. Man vill inte gå till köket då.

Kylen i hans rum har börjat läcka ut på golvet, men han har inte felanmält det officiellt. Han ska snart flytta från Kristianstad för gott.
Kylen i hans rum har börjat läcka ut på golvet, men han har inte felanmält det officiellt. Han ska snart flytta från Kristianstad för gott.Foto: Sofia Åström

En gång sticker särskilt ut.

– Det var en hemlös kille som tagit sig in och bajsat rakt på golvet och på ett skåp inne i köket. Det kom ingen och städade på två veckor trots att vi anmälde och till slut tror jag en kille i korridoren städade upp det.

Ett annat problem är hur stökigt det är i korridorsköket.

– Ingen här bryr sig, men det är farligt att ha det så äckligt. Någon kan bli sjuk eller dö av alla bakterier. Det är kladdigt, smutsigt och matrester överallt. Men ABK bryr sig inte, det känns som att de ger upp. Ingen har fått ens en varning trots att det alltid står spritflaskor, smutsig disk och är kladdigt överallt.

Han ska göra klart de sista uppgifterna för terminen och sedan återvänder han till Frankrike för gott. Men han tycker ändå att det är viktigt att berätta om hur boendet har varit:

– Ingen ska behöva bo såhär.

Annons

Enligt Jonas Rosenberg, kommunikationschef på ABK, är de flesta av deras hyresgäster nöjda med hur de hanterar felanmälningar.

– Det är svårt att svara på varför det tog tid med en ny dörr i detta specifika fall, det kan bero på flera olika orsaker. Det kan till exempel handla om långa leveranstider.

Olivia BirganderSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons