GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Eldade upp soptunnor för 300 000 – blev törstig och krossade växthus

Mannen har tidigare varit misstänkt för flera bränder i Kristianstad.
Nu har han dömts för att ha eldat upp soptunnor på Näsby. Värdet uppskattas till nästan 300 000 kronor.
Kristianstad • Publicerad 3 november 2022
Den nu dömde 38-åringen.
Den nu dömde 38-åringen.Foto: Polisen

Han har också kastat sten på en butikskamera och krossat Hälsoträdgårdens stora fönster, spottat på poliser samt misshandlat en man.

Den 38-årige mannen är tidigare dömd till sex och ett halvt års fängelse för bland annat försök till dråp, misshandel, grov stöld, skadegörelse och hot mot tjänsteman.

Flera rutor i Hälsoträdgården i Tiovoliparken, krossades av mannen.
Flera rutor i Hälsoträdgården i Tiovoliparken, krossades av mannen.Foto: Polisen

Han blev villkorligt frigiven i juni 2019 med en prövotid fram till och med 30 maj, 2021.

Hösten 2021 greps han misstänkt för bränderna på gamla sjukhusområdet/Östermalms park, men misstankarna mot honom avskrevs ett halvår senare. Innan dess hade han hunnit utredas som misstänkt för flera brandincidenter i Kristianstad. Bland annat för att ha eldat upp en midsommarstång i Tivoliparken.

Mannen var törstig och ville se om det fanns vatten inne i växthuset. Därför kastade han sönder glasrutorna.
Mannen var törstig och ville se om det fanns vatten inne i växthuset. Därför kastade han sönder glasrutorna.Foto: Polisen

Uppblossad ilska och en känsla av oförrätt, ibland under narkotikapåverkan, tycks ha triggat mannen till oöverlagda dåd. Som när han blev törstig och det inte fanns något vatten i fontänen i Hälsoträdgården.

Mannen döms, utöver skadegörelsen på Hälsoträdgården och butiken, för att ha eldat upp stora sopkärl på Näsby – kärl som hade ett totalvärde på nästan 300 000 kronor.

Det som blev kvar av det eldhärjade sopkärlet efter att 38-åringen anlagt en brand.
Det som blev kvar av det eldhärjade sopkärlet efter att 38-åringen anlagt en brand.Foto: Polisen

Mest allvarligt – utöver den stora soptunnebranden – ser dock domstolen på att 38-åringen slagit ned en man vid tågstationen i Kristianstad. När mannen låg ned så ska 38-åringen ha sparkat på honom.

Övriga brott som mannen döms för gäller olika narkotikabrott, olaga hot samt våldsamt motstånd då han gjort motstånd mot poliser, spottat och satt sig ned för att hindra dem från att omhänderta honom.

Han döms också för att ha utlöst ett brandlarm inne på Galleria Boulevard så att räddningstjänsten ryckt ut i onödan.

Straffet för mannen blir sammantaget nio månaders fängelse.

Här grips mannen, misstänkt för bränderna på Lasarettsboulevarden. Utredningen pågick i flera månader – men misstankarna mot mannen avskrevs.
Här grips mannen, misstänkt för bränderna på Lasarettsboulevarden. Utredningen pågick i flera månader – men misstankarna mot mannen avskrevs.Foto: Sigrid Nurbo
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.