1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Elaf Alis bok om hedersförtryck: ”Den här boken skulle gett mig hopp som ung”

Det är 15 år sedan Elaf Ali flyttade hemifrån, från Kristianstad. Hon växte upp i en familj styrd av hedersnormer. Först när hon flyttade hemifrån började hon känna sig fri.
I våras kom hennes bok om uppväxten. Hon hade själv velat läsa en liknande bok som ung. ”Då hade jag känt hopp om att det en dag skulle ta slut.”
Kristianstad • Publicerad 7 juli 2021
Elaf Ali kommer till Bokfestivalen i Kristianstad den 3-4 september, i Kulturkvarteret. I våras släppte hon sin bok om hur svårt det var att växa upp i en hederskultur.
Elaf Ali kommer till Bokfestivalen i Kristianstad den 3-4 september, i Kulturkvarteret. I våras släppte hon sin bok om hur svårt det var att växa upp i en hederskultur.Foto: Mikael Persson

Boken heter ”Vem har sagt något om kärlek? Att bryta sig fri från hedersförtryck”.

– Det här är boken som jag själv hade önskat fanns när jag växte upp. Om jag hade läst den när jag var 15 år och min pappa var som värst, då hade jag känt hopp om att det här en dag skulle ta slut.

När hon fick sin första mens förändrades allt. Kontrollen ökade. Inga simlektioner, inga skolutflykter, inte sova över hos kompisar. Och absolut inte ha minsta kontakt med någon kille. Nu riktades föräldrarnas fokus på hennes framtid – hon skulle bli fru och mamma.

Elaf förstod inte varför hon hennes bröder och svenska kompisar hade andra möjligheter och rättigheter. Varför skulle hon bli bortgift – hon ville hitta sin egen kärlek.

– Trots att jag utsattes för rasism älskar jag Fjälkinge. Det fanns inte många andra Elaf där, så jag jämförde mitt liv med mina kompisars. Så jag har åren i Fjälkinge att tacka för att jag är den jag är.

Elaf Alis bok ”Vem har sagt något om kärlek” är en av årets mest uppmärksammade böcker. Om ett faders- och hedersförtryck som efter lång kamp utvecklas till ett riktigt möte mellan far och dotter.
Elaf Alis bok ”Vem har sagt något om kärlek” är en av årets mest uppmärksammade böcker. Om ett faders- och hedersförtryck som efter lång kamp utvecklas till ett riktigt möte mellan far och dotter.Foto: Raben & Sjögren
Elaf Ali, kom till Sverige från Irak när hon var fyra år. Familjen bodde i Fjäklinge. Som vuxen har hon förverkligat sin dröm om att bli journalist.
Elaf Ali, kom till Sverige från Irak när hon var fyra år. Familjen bodde i Fjäklinge. Som vuxen har hon förverkligat sin dröm om att bli journalist.Foto: Mikael Persson
Fakta

Bokfestivalen – Elaf Ali en av författarna

Den 3-4 september. Skånes största bokfestival, har funnits sedan 1999.

I år med temat ”I lust och nöd”. Med både publik på Kulturkvarteret och digitalt vid andra tillfällen.

Det blir livestreamade boksamtal med flera författare. Dessutom pausunderhållning i olika former och poesi från diktstolen.

Novelltävling och workshiop för de unga. Läs mer på Kristianstad Bokfestival

Hon hoppas boken kan hjälpa andra unga tjejer som lever under hedersförtryck och en hjälp för personer som i sina yrken träffar på olika former av hedersförtryck. Att skriva boken har även varit som en terapi.

– Det här är fortfarande ett stort samhällsproblem i Sverige, rapporter visar att hundratusentals tjejer är utsatta.

Hur kan din bok göra skillnad?

– Vi måste börja prata om det här, hela tiden. Många förknippar hedersnormer med religion, men det stämmer inte, det fanns långt innan vi hade dagens religioner. Mina föräldrar var till exempel inte religiösa.

Elaf Ali anser att hedersnormer och hedersförtryck är ett stort problem i samhället, fast det är dolt. Hon hoppas att hennes bok ska bidra till att problemet kommer fram i ljuset.
Elaf Ali anser att hedersnormer och hedersförtryck är ett stort problem i samhället, fast det är dolt. Hon hoppas att hennes bok ska bidra till att problemet kommer fram i ljuset.Foto: Mikael Persson
Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.