1. Svenska
  2. English
  3. العربية

”Efter praktiken blev den vår lilla verkstad”

Bröderna Muhammed och Amer Zaatar har bara bott i Sverige i några år. Från Syrien bar de med sig många drömmar som grusats. "Vi förlorade allt och var tvungna börja om från början. Vi ville hitta en egen plats på den svenska arbetsmarknaden”, säger de – och har redan eget företag.
Kristianstad • Publicerad 24 december 2020
Lillebror Amer Zaatar äger verkstaden, Muhammed hjälper till att driva den. På bara några år har de gått från praktik till eget företag.
Lillebror Amer Zaatar äger verkstaden, Muhammed hjälper till att driva den. På bara några år har de gått från praktik till eget företag.Foto: Tommy Svensson

I verkstaden trängs många maskiner, verktyg, utrustning, oljor och däck. Utspridda bildelar och lukten av olja vittnar om en verkstad med anor.

”Det var vår farbror som tog med oss in i bilvärlden. Vi var fascinerade”
Muhammed Zaatar

Här känner sig bröderna hemma. De var i 12- årsåldern när de började jobba i familjens bilverkstad.

Här känner sig böderna Muhammed och Amer hemma. ”Vi har alltid älskat jobbet”, säger Muhammed.
Här känner sig böderna Muhammed och Amer hemma. ”Vi har alltid älskat jobbet”, säger Muhammed.Foto: Tommy Svensson

– Det var vår farbror som tog med oss in i bilvärlden. Vi var fascinerade, ville verkligen komma in i den. Det var som att ha en passion för något. Vi har alltid älskat jobbet och det gick bra för oss, säger Muhammed Zaatar.

– När kriget började grusades alla våra planer för framtiden.

Det blev omöjligt för dem att jobba i Syrien.

”Vår lånebil till kunderna. Det brukar vi säga på skämt”, säger bröderna.
”Vår lånebil till kunderna. Det brukar vi säga på skämt”, säger bröderna.Foto: Tommy Svensson
Felkoderna på bilen ska kollas upp.
Felkoderna på bilen ska kollas upp.Foto: Tommy Svensson

– Man måste stödja regimen eller oppositionen, man kan inte vara neutral och vara kvar i Syrien.

”Vi vill inte leva på stöd från samhället”
Bröderna Zaatar
Amer Zaatar startade företaget Favorit bilverkstad i Kristianstad som enskild firma 2017, som blev aktiebolag 2020. Alla bilmärken tas emot.
Amer Zaatar startade företaget Favorit bilverkstad i Kristianstad som enskild firma 2017, som blev aktiebolag 2020. Alla bilmärken tas emot.Foto: Tommy Svensson

De bar sina drömmar med sig. I väntan på uppehållstillstånd funderade de på att starta eget företag.

– Vi ville förverkliga dem i det nya landet. Vi vill inte leva på stöd från samhället, vi vill ta oss fram via våra egna ansträngningar, säger bröderna.

Amer byter olja.
Amer byter olja.Foto: Tommy Svensson
Fakta

Amer Zaatar

Född: 1993 i Aleppo, Syrien.

Bor: I Kristianstad, kom till Sverige 2015.

Yrke: Amer Zaatar startade företaget Favorit bilverkstad i Kristianstad som enskild firma 2017, som blev aktiebolag 2020. Han driver verkstaden med sin bror. Företaget har i dag två praktikanter.

Fritid: Att hotta upp och styla om bilar, umgås med familj och vänner och studera svenska.

– Under praktiken lärde jag mig att det krävs skicklighet, noggrannhet och allvar för att komma in på arbetsmarknaden. Jag jobbade mycket med att bygga upp förtroendet hus kunderna. Det gör jag fortfarande, säger Amer.

– Det är inte lätt att komma in i det svenska samhället, lära sig språket och starta ett eget företag, Säger Muhammed.

”Tyvärr kunde vi inte få finansiering via bank, eftersom vi är nya i Sverige”
Muhammed Zaatar

Via Nyföretagarcentrum fick de hjälp att starta eget.

– Där erbjöd de gratis hjälp. Vi åkte dit för att ta reda på allt praktiskt. Som att börja med en affärsplan, sedan andra frågor, till exempel att öppna ett bankkonto, säger Muhammed.

Bröderna hjälps åt med en del service och reparationer. ”Glas och plåt har vi samarbetspartners som hjälper oss med”.
Bröderna hjälps åt med en del service och reparationer. ”Glas och plåt har vi samarbetspartners som hjälper oss med”.Foto: Tommy Svensson

Har ni fått hjälp med finansiering?

– Tyvärr kunde vi inte få finansiering via bank, eftersom vi är nya i Sverige. Detta är ett problem för alla invandrare som vill starta eget. Man kanske har en bra idé och ett lönsamt projekt, men ingen finansiering. Det är ett stort hinder för oss, säger Muhammed.

– Vi lånade pengar från våra vänner och människor som trodde att vi skulle lyckas. Vi började med enskild firma och nu har vi ett aktiebolag, säger han.

Företaget Favoritbilverkstad AB erbjuder alla typer av service.

Att ha en egen verkstad betyder en hel del administration också. ”Vi kämpar för att vinna kundernas förtroende”, säger Muhammed.
Att ha en egen verkstad betyder en hel del administration också. ”Vi kämpar för att vinna kundernas förtroende”, säger Muhammed.Foto: Tommy Svensson
”Vi vill att vårt språk ska vara hundra procent korrekt”
Amer Zaater

Bröderna har fortsatt med studier i svenska.

Varför studerar ni mer svenska?

– Vi vill att vårt språk ska vara hundra procent korrekt. Det ger kunderna större förtroende för oss. Och naturligtvis hjälper det oss att förstå kunderna bättre och att bli en del av det svenska samhället, säger Amer.

När de kom till Sverige 2015 fick de praktik på olika verkstäder.

– Det var bra för att komma in på arbetsmarknaden. När vi sökte jobb kontaktade vi ett företag och frågade om möjligheten att träna/praktisera hos dem. Vi började faktiskt här som praktikanter 2017.

– I den här verkstaden. Efter praktiken blev den vår lilla verkstad.

Fakta

Tips när du startar eget

Muhammed och Amer Zataars tips:

* Bra idé att börja som anställd, innan du startar eget. Det handlar om att få erfarenhet och förstå den svenska arbetsmarknaden. ”Jag känner många som anlänt till Sverige som startat eget företag, utan erfarenhet. Men de fick lägga ner sina företag efter en kort tid”, säger Amer.

* Fundera på varför du ska starta företag.

* Tänka igenom alla kostnader. ”Vi märkte detta mycket i början, det finns dolda avgifter du måste vara medveten om”.

* Du måste ha kunder. ”Våra sociala personligheter och vänner hjälpte oss att få många kunder. Du måste vara social och vänlig”, säger Mohamad.

Har ni många kunder?

– Ja, både svenskfödda och invandrare. Vi är noga med att hålla tiderna och har den erfarenhet som krävs. Nöjda kunder är vår bästa reklam. De pratar med varandra om vårt arbete, vilket kommer att ge oss fler kunder, säger Muhammed.

Muhammed byter bromsbelägg.
Muhammed byter bromsbelägg.Foto: Tommy Svensson
Fakta

Muhammed Zaatar

Född: 1991 i Aleppo, Syrien.

Bor: I Kristianstad, kom till Sverige 2015.

Yrke: Bilmekaniker, reparerar bilar av olika slag.

Fritid: Simma, läsa och studera svenska.

”Vi arbetar mer flexibelt under krisen”
Bröderna Zaatar

Under coronakrisen finns det risk för ekonomin. Bröderna tror ändå att företaget ska överleva.

– Naturligtvis, som alla företag i världen, lider vi på grund av coronakrisen. Men trots detta har vi det bra. Vi har våra kunder och vi försöker alltid hålla kontakt med dem. Vid behov kan vi åka hem till dem och hämta bilen för att reparera den. Vi arbetar mer flexibelt under krisen.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.