1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Du kan boka tid för vaccin både via 1177 och vaccinföretagen

Du kan boka din tid för vaccin via Vårdguiden 1177. Men du kan också boka via företagen som ska vaccinera.
Kristianstad • Publicerad 17 maj 2021
Foajén på Kristianstad Arena. Här förbereder Svea Vaccin för att kunna ta emot nya patienter var femte minut, från vecka 23. Alla tider som var upplagda uncder måndagen var fullbokade efter 40 minuter.
Foajén på Kristianstad Arena. Här förbereder Svea Vaccin för att kunna ta emot nya patienter var femte minut, från vecka 23. Alla tider som var upplagda uncder måndagen var fullbokade efter 40 minuter.Foto: Lasse Ottosson

Måndagen den 17 maj startar vaccineringen mot covid-19 i Skåne av personer som är 50–59 år. Men det kan dröja några dagar innan leveranserna av vaccin på de orter som är först ut.

Trycket är stort och frågorna många. Det märks inte minst på Svea Vaccin i Kristianstad. De ska börja vaccinera i Kristianstad Arena.

Foajén på Kristianstad Arena. Evelina Helgesson, sjuksköterska och ansvarig arbetsledare för covidvaccineringen på Svea Vaccin i Kristianstad och Viktoria Ali personalansvarig sjuksköterska.
Foajén på Kristianstad Arena. Evelina Helgesson, sjuksköterska och ansvarig arbetsledare för covidvaccineringen på Svea Vaccin i Kristianstad och Viktoria Ali personalansvarig sjuksköterska.Foto: Lasse Ottosson

Skåningar kan boka tid vid Vårdguiden 1177.se. Där ska du kunna söka på den ort där du vill vaccinera dig, eller välja ett av de 16 vaccinföretag som Region Skåne har avtal med.

– Om allt går som planerat ska bokningen öppna under måndagen (17/5). Vi börjar vaccinera på torsdag (20/5), säger Evelina Helgesson sjuksköterska och ansvarig arbetsledare för covid-vaccineringen på Svea Vaccin i Kristianstad.

Skyddsutrustning är på plats för att minska smittspridningen.
Skyddsutrustning är på plats för att minska smittspridningen.Foto: Lasse Ottosson

Det är viktigt att tänka på var och när man bokar sin första dos.

– Dos 2 ska tas på samma ställe. Fråga dig vad du gör om tio veckor. Har du semester och är bortrest då är det bättre att vänta med dos 1. Du kan inte skjuta upp vaccindos 2. Det är viktigt att bli fullvaccinerad, säger Kristin Juneberg.

– Det är varje medborgares ansvar att inte boka upp sig på flera tider, säger Kristin Juneberg.

Evelina Helgesson på Svea Vaccin betonar att bara de mellan 50 och 59 år kan boka tid de första veckorna, det vill säga innan massvaccineringen är igång i hela Skåne under vecka 23.

Fakta

Här kan du vaccinera dig

Från vecka 20:

Svea Vaccin, Västra Storgatan 69, Kristianstad

Kry, Stortorget 3, Malmö

Vaccina, Scheelevägen 27, Lund

Macc People, Stjernsvärds allé 54, byggnad 51, Ängelholm

Macc People, Företagsvägen 29, hus 9, Arlöv

Doktor.se, Storgatan 19-23, Klippan

Från vecka 22 i nordöstra Skåne:

Vaccinova, församlingshemmet eller Ica Kvantum, Åhus och Apotek Hjärtat på Ica Maxi, Bromölla.

Från vecka 23 i nordöstra Skåne:

Macc People, Qpoolen Hässleholm. Ekebo servicehus, Fabriksgatan 7, Osby och Broby sim- och sporthall, Pappersbruksvägen 4, Broby.

Vaccina, Intersports tidigare lokaler på Östra Boulevarden 56, Kristianstad.

Alla 60 vaccinationsplatser i Skåne ska vara öppna från vecka 23.

Källa: Region Skåne, Macc People, Vaccina

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.