1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Diana Namoura: Diana Namoura: ”Varför ska flyktingar tvingas leta jobb – om de drömmer om studier?”

Rätten till asyl, förändrades den över en natt? Det vill säga före och efter den 24 november 2015? En del flyktingar lider av problemet i Sverige. Vissa av dem är vuxna, som har svårt att få jobb. Det finns ingen rättvisa mellan flyktingar.
Diana Namoura
Hanaskog • Publicerad 14 maj 2021
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Diana Namoura, 20 år,  bor med sina yngre syskon och mamma i Hanaskog.
Diana Namoura, 20 år, bor med sina yngre syskon och mamma i Hanaskog.Foto: Sidra Namoura

Jag är en av flyktingarna i Sverige. För många flyktingar är svaret på många frågor att få permanent uppehållstillstånd. Då har du rätt att ansöka om att bli svensk medborgare i framtiden.

Jag och andra flyktingar med tillfälligt uppehållstillstånd måste hitta ett fast jobb som varar i minst två år. Det är ett krav för att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

”Det är inte rättvist efter all tid som vi jobbat, studerat och kämpat”
Diana Namoura

Jag är 20 år och studerar sista året på gymnasiet, på naturvetenskapligt program på Ekbackeskolan i Osby.

Jag vill hellre fortsätta studera än att ägna två år av mitt liv åt att jobba – som kan ge uppehållstillstånd. Problemet är att lagen kan ändras. Det finns risk för att Migrationsverket beslutar att vi måste lämna Sverige efter fem år. Men det är inte rättvist efter all tid som vi jobbat, studerat och kämpat.

En del flyktingar har permanent uppehållstillstånd. De är nästan som svenska medborgare, även om de inte gjort något som varit till nytta varken för sig själva eller Sverige. Så är det för vissa människor, som bara sitter hemma och inte studerar. Som kan handla som de vill och leva ett fritt liv.

Medan jag fortfarande kan bli utkastad ur Sverige.

”Min mamma har verkligen rätt att få leva i lugn och ro”
Diana Namoura

Den enda skillnaden i merit är att vissa människor kom till Sverige innan den 24 november 2015.

Drömyrket för Diana Namoura är biomedicinsk analytiker. De studerar molekyler, mikroorganismer och celler, med fokus på människokroppen och sjukdomar.
Drömyrket för Diana Namoura är biomedicinsk analytiker. De studerar molekyler, mikroorganismer och celler, med fokus på människokroppen och sjukdomar.Foto: Mattias Mattisson

Det finns ingen rättvisa mellan flyktingar. Jag anser att Sverige måste kontrollera varje persons liv och se om han/hon visat att de har ambitioner, att de vill någonting nyttigt eller inte. Har han/hon jobbat, studerat och kämpat för att få det bättre för sig själv eller Sverige? Det ska avgöra om du får permanent uppehållstillstånd.

I december måste jag och min familj förnya vårt tillfälliga uppehållstillstånd. Då kan vi få stanna i två år till.

Min mamma är 50 år. Hon har studerat mycket svenska och klarat examen till barnskötare. Hon jobbar hårt på en förskola, och studerar mer svenska samtidigt. Hon vill att vi ska få leva som alla andra, med lika villkor. Min mamma har verkligen rätt att få leva i lugn och ro.

”Vi jobbar och studerar som vanliga svenskar”
Diana Namoura
Diana Namoura bor med sina yngre syskon och mamma i Hanaskog.
Diana Namoura bor med sina yngre syskon och mamma i Hanaskog.Foto: Sidra Namoura

Jag hoppas politiker fattar beslut så att det blir mer rättvisa mellan flyktingar. Vi jobbar och studerar som vanliga svenskar, eller andra flyktingar som har permanent uppehållstillstånd. Därför anser jag att vi har rätt till ett permanent uppehållstillstånd.

”Om de vill kasta ut mig vill jag först bli klar med en utbildning”
Diana Namoura

Jag har tagit körkort och har fått sommarjobb på ett äldreboende i Hästveda. Ska jag våga satsa på en utbildning, helst till apotekare eller biomedicinsk analytiker? Eller på att hitta ett fast jobb?

Jag tvekar, men har kommit fram till att jag väljer utbildning. Om de vill kasta ut mig vill jag först bli klar med en utbildning, så att jag kan jobba i ett annat land.