1. Svenska
  2. English
  3. العربية

"Det kan vara skitsaker som leder till skjutningar”

Det är grupperingar som säljer knark som ligger bakom nio skjutningar i Kristianstad. Bråk om försäljningsområden och kunder kan vara en orsak.
Kristianstad • Publicerad 16 juli 2020
Vapen och ammunition som beslagtogs i Kristianstad 2019.
Vapen och ammunition som beslagtogs i Kristianstad 2019.

Polisen har inte klarat upp någon av de skjutningar som inträffat sedan 15 juni 2019. Orsaker kan vara strid om försäljningsområden och kunder, att någon är skyldig någon pengar, tvister inom grupperingen eller att någon känner sig kränkt.

– Det kan vara rena skitsaker som leder till skjutningar, säger en person med insyn i gängvärlden.

Kristianstadsbladet har pratat med personer inom polisen, folk från kommunen, privatpersoner och andra engagerade i frågan.

Dödsskjutningen på Långebrogatan 27 januari 2020.
Dödsskjutningen på Långebrogatan 27 januari 2020.Foto: Jens Chri

De anser att grupperingar på Charlottesborg och Gamlegården som säljer narkotika ligger bakom en stor del av skjutningarna.

2018 satte polisen upp övervakningskameror på Charlottesborg. Även kommunen och boende i området har stört knarkförsäljningen. Försäljningen har därmed flyttat närmare centrala Kristianstad, med fler strider om territorier och kunder som följd.

På Charlottesborg är det en hierarkiskt uppbyggd gruppering med en utpekad ledare.

På Gamlegården är det flera mindre grupper, där de ledande ”medlemmarna” tillhör samma familj, som agerar på samma narkotikamarknad.

Vid en husrannsakan i Kristianstad i januari 2019 hittade polisen knark fyra gevär, en pistol och stora mängder ammunition. Tingsrätten tror mannen försökt sälja några av vapnen.
Vid en husrannsakan i Kristianstad i januari 2019 hittade polisen knark fyra gevär, en pistol och stora mängder ammunition. Tingsrätten tror mannen försökt sälja några av vapnen.Foto: Ur polisens förundersökning

Runt gängen finns en svans med yngre personer, som ser upp till de äldre kriminella och väntar på sin chans att ta en roll.

Kristianstadsbladet har kartlagt individer i grupperna. Kb Mosaik återkommer till det i höst.

Matti StenrosenSkicka e-post
Martin SöderbergSkicka e-post
Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.