1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Daniel har blivit vän med svetslågan

Daniel Bertilsson, 25 år, var lat i grundskolan, säger han. Förra året tröttnade han på att vara arbetslös utan pengar. Då fick han god hjälp av Göinge ung. Nu är han snart klar med utbildningen till svetsare.
Glimåkra/Olofström • Publicerad 28 augusti 2020
Daniel Bertilsson, 25 år, från Glimåkra utbildar sig till svetsare. ”Jag bestämde mig – ska jag jag få jobb måste jag bli attraktiv på arbetsmarknaden”.
Daniel Bertilsson, 25 år, från Glimåkra utbildar sig till svetsare. ”Jag bestämde mig – ska jag jag få jobb måste jag bli attraktiv på arbetsmarknaden”.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Alla deltagare på Göinge ung tar inte vara på hjälpen.

– I min grupp var vi sex, sju stycken. Det fanns de som bara gick dit för att de måste. Jag gick dit för att få veta mer om olika vägar, få tips. Redan första dagen fick vi veta att Scan behövde folk i sommar, säger han.

Han har haft god hjälp av alla samtal och information på Göinge ung.

”Vi flyttade mycket, allt sket sig. Jag gick inte ut sista året i nian”
Daniel Bertilsson

– Om hur fungerar a-kassa, försäkringar i jobbet och vilka rättigheter du har, hur facket fungerar. Att en chef inte bara kan göra som den vill.

Daniel är uppväxt i Åhus men familjen har flyttat mycket.

– Jag var lat i grundskolan, tyckte inte det var kul. Vi flyttade mycket, allt sket sig. Jag gick inte ut sista året i nian.

Varför tog du tag i dina studier?

– Har du inget jobb har du mycket tid – men inga pengar. Jag har körkort och truckkort, men får inga jobb ändå.

De senaste sex åren har han bott med sin mamma i Sibbhult. Han har ekonomiskt bistånd.

Daniel har alltid skyddskläder på sig. ”Men det händer att man bränner sig”, säger han.
Daniel har alltid skyddskläder på sig. ”Men det händer att man bränner sig”, säger han.Foto: Inga-Lill Bengtsson

– Jag var väldigt skeptisk till att gå till Göinge ung. Men jag gick med på att ge det ett försök, säger han.

Han blev positivt överraskad över all hjälp. Han fick hjälp av en studie- och yrkesvägledare, läste matte och engelska på komvux på Göinge Utbildningscenter. Sen kunde han söka vidare.

Valet föll snabbt på en utbildning till svetsare.

”Svetsare är ett stabilt yrke. Det är svårt men det verkar roligt”
Daniel Bertilsson

Varför det?

– Bra kunskap att ha och kan vara roligt. Du kan göra något själv på bilen eller en hylla, vad som helst. Jag ville också komma ut, inte bara sitta på en stol och jobba, säger han.

”Jag har valt att bli Tig-svetsare, rörsvetsare, som är det svåraste. Då kan man få jobb utomlands – och få bra betalt”, säger  Daniel Bertilsson.
”Jag har valt att bli Tig-svetsare, rörsvetsare, som är det svåraste. Då kan man få jobb utomlands – och få bra betalt”, säger Daniel Bertilsson.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Med hjälp av Arbetsförmedlingen kom han i kontakt med Montico i Olofström som utbildar svetsare. Han hann gå en månad på utbildningen – innan coronan slog till.

– Man får göra det bästa av situationen. Nu kan jag bara vara där en dag i veckan. Vi testar och lär oss olika typer av svetsteknik. Teorin får jag klara på egen hand, via dator eller mobil.

Coronapandemin gör att det är osäkert när utbildningen blir klar.

– Det får bli när det blir. Svetsare är ett stabilt yrke. Det är svårt men det verkar roligt och det behövs alltid svetsare.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.