GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Daniel, 30: ”Målet var att överleva. Sedan leva.”

Han konverterade till kristendomen, fick sedan fly för sitt liv.
Daniel Valizadeh är sju år efter flykten från Iran ambassadör på högskolan och drömmer om att bli forskare i biomedicinsk analys.
Kristianstad • Publicerad 15 november 2022 • Uppdaterad 16 november 2022
Daniel Valizadeh studerar till biomedicinsk analytiker och drömmer om en forskningstjänst.
Daniel Valizadeh studerar till biomedicinsk analytiker och drömmer om en forskningstjänst.Foto: Mikael Persson

Protesterna i Iran är inne på sin åttonde vecka. I trygga Kristianstad sitter Daniel Valizadeh och tar in nyheterna. Han kan inte riktigt sova om natten av oro men också förväntan inför vad som händer i hans hemland.

– Hade jag varit där hade jag stått längst fram. Absolut, det är så viktigt det som nu sker!

Det hade kunnat kosta hans liv och han förklarar kraften bakom dagens protester:

– De är redan döda. När ens själ inte är fri, då lever man som död. Det kommer tyvärr att spillas ännu mer blod innan det blir bättre, men det finns många som är beredda att kämpa för frihet och demokrati med sina liv.

Daniel Valizadeh fyller 30, men menar att han ligger lite efter jämnåriga när det gäller utbildning, eftersom han kom till Sverige i november 2015 och först var tvungen att läsa svenska.
Daniel Valizadeh fyller 30, men menar att han ligger lite efter jämnåriga när det gäller utbildning, eftersom han kom till Sverige i november 2015 och först var tvungen att läsa svenska.Foto: Mikael Persson
”Det är som om jag försovit mig till ett maraton, jag får kämpa lite extra för att hinna ikapp.”
Daniel Valizadeh

Sedan 2016 lever Daniel ett annat liv. Han flydde Iran efter att ha konverterat till kristendomen och för att han vågade säga vad han tyckte om regimen. Han blev misshandlad och hotad med fängelse. Sverige var aldrig målet:

– Målet var att överleva. Och att sedan leva.

Vilket är precis vad han gör idag. Han ler stort. Han tackar församlingen i Broby för att ha gett honom ett tryggt välkomnande och så sina svenska ”föräldrar” Berit och Fredrik som betyder allt för honom.

Daniel har alltid haft det lätt i skolan. Kanske därför han så snabbt blev bra på svenska, å andra sidan frågade han om språket alla dygnets vakna timmar i början.

Det finns mycket att forska kring som biomedicinsk analytiker, just nu fascineras Daniel Valizadeh av immunförsvaret och dess roll i cancersjukdomar.
Det finns mycket att forska kring som biomedicinsk analytiker, just nu fascineras Daniel Valizadeh av immunförsvaret och dess roll i cancersjukdomar.Foto: Mikael Persson

Så han kunde nästan direkt hoppa över sfi och ge sig in på grundläggande svenska, innan han läste det naturvetenskapliga programmet på drygt två år. Ingen var nämligen beredd att godkänna hans iranska betyg.

– Därför ligger jag lite efter i ålder jämfört med mina studiekamrater på högskolan. Därför har jag lite bråttom. Det är som om jag försovit mig till ett maraton, jag får kämpa lite extra för att hinna ikapp, skrattar han.

Att som 30-åring vara högskolestudent tycker han samtidigt är bra. Han har livserfarenhet men också ett tydligt mål och motivation. Han vill försörja sig själv och sin familj, just nu lever de på hustruns lön och hans studielån.

– Jag hoppas kunna gå vidare med en master eller kanske bli doktorand och forska kring cancer och immunsystem.

Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.