1. Svenska
  2. English
  3. العربية

CSK stänger covidavdelning – ”Så härligt”

I slutet av förra veckan stängde CSK sin tillfälliga covidavdelning.
– Så härligt att vi äntligen har så få patienter som behöver sluten vård, säger sjukhuschef Johan Cosmo. Men det hänger på att de yngre vaccinerar sig för att slippa en ny våg av smitta till hösten.
Kristianstad • Publicerad 16 juni 2021 • Uppdaterad 22 juni 2021
CSK har stängt den tillfälliga covidavdelningen, något som sjukhuschef Johan Cosmo är glad för.
CSK har stängt den tillfälliga covidavdelningen, något som sjukhuschef Johan Cosmo är glad för.Foto: Bosse Nilsson

I förra veckan stängde sjukhuset den tillfälliga covid-avdelning som öppnade i höstas. Då var belastningen på infektionsavdelningen för stor.

Som mest hade sjukhuset 100 vårdplatser för covid-19. Nu vårdas covidpatienterna på infektionskliniken och inom intensivvården.

”Mycket hänger på att vi får en hög vaccinationsvilja bland de yngre medborgarna”
Johan Cosmo, sjukhuschef

Behovet av covidvård har minskat. Under måndagen vårdades sju patienter med covid-19 på CSK, för två veckor sedan var det 16 personer.

Sjukhuschef Johan Cosmo säger:

– Det här betyder framförallt att våra medarbetare kan få sin semester i sommar. Och att vi efter sommaren kan ta igen patienter som fått stå i kö för vård på grund av covid-19.

Johan Cosmo , sjukhuschef, gav beröm urologen på plan 6 återgår till att bli "vanlig" avdelning efter flera månader av att ha varit covidavdelning.
Johan Cosmo , sjukhuschef, gav beröm urologen på plan 6 återgår till att bli "vanlig" avdelning efter flera månader av att ha varit covidavdelning.Foto: Mikael Persson
Firar. Urologen på plan 6 CSK återgår till att bli "vanlig" avdelning efter flera månader av att ha varit covidavdelning.
Firar. Urologen på plan 6 CSK återgår till att bli "vanlig" avdelning efter flera månader av att ha varit covidavdelning.Foto: Mikael Persson
En gymnastiksal på CSK blev Covid-19 avdelning. Nu behövs det inte längre. Den 14 juni var det 46 nya covidfall i Skåne det senaste dygnet. Sedan nationaldagen har antalet nya fall mer än halverats.
En gymnastiksal på CSK blev Covid-19 avdelning. Nu behövs det inte längre. Den 14 juni var det 46 nya covidfall i Skåne det senaste dygnet. Sedan nationaldagen har antalet nya fall mer än halverats.Foto: Johan Nilsson/TT
”Jag vet att de är stolta över att de klarat av det här”
Johan Cosmo, sjukhuschef

– Men mycket hänger på att vi får en hög vaccinationsvilja bland de yngre medborgarna, och att vi fortsätter att tvätta händer och stanna hemma vid förkylning, säger han.

– Skulle bara få yngre vaccinera sig, och att vi börjar leva helt som vi gjorde tidigare, så är risken att det kommer en ny våg i höst igen.

Nu kan även skåningar 35-39 år .\nNu kan även skåningar 35-39 år .
Nu kan även skåningar 35-39 år .\nNu kan även skåningar 35-39 år .Foto: Johan Nilsson/TT

Personalen på covidavdelningen – vad säger de?

– Jag har tackat dem för insatserna de gjort. Jag vet att de är stolta över att de klarat av det här. Och glada att de kan gå tillbaka till att vårda de patienter som de är utbildade för, säger Johan Cosmo.

Från och med tisdag och onsdag släpps fler tider för vaccination. Och nu kan även skåningar 35-39 år boka tid.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.