1. Svenska
  2. English
  3. العربية

CSK:s nya covidavdelning står klar

En gymnastiksal har byggts om till en ny covidavdelning. Skulle antalet smittade patienter öka kan sjukhuset därför snabbt ställa om och skapa upp till 36 nya vårdplatser i den nya lokalen.
Kristianstad • Publicerad 22 januari 2021
CSK:s nya covidsal står klar
CSK:s nya covidsal står klarFoto: Lasse Ottosson

– De senaste dagarna har vi sett en minskning. Vi hoppas att det ska fortsätta så, men vi måste hela tiden ligga steget före och vara förberedda, säger biträdande sjukhuschefen Britt-Marie Cartbo.

Patrik Lindén, verksamhetschef för Regionservice, visar upp anordningarna som gjorts för att få ström till en extra rad med sängar.
Patrik Lindén, verksamhetschef för Regionservice, visar upp anordningarna som gjorts för att få ström till en extra rad med sängar.Foto: Lasse Ottosson

Beslutet om att inrätta en ny covidavdelning togs i början av januari. Sex arbetsdagar senare var den redo att tas i bruk.

– Nu har 19 platser fast syrgas. Det är ett extremt snabbt jobb som är gjort här, säger Patrik Lindén, verksamhetschef för Regionservice i Kristianstad och Hässleholm.

Det kommer att finnas sjukhussängar längs gymnastiksalens båda långsidor. Vid behov finns också möjlighet att sätta upp en rad sängar i mitten av lokalen.

– Den dagen det blir skarpt läge kommer mycket material från andra avdelningar att flyttas ner här, säger avdelningens enhetschef Anna Hansson.

En av de stora förändringarna i salen är att det har dragits in ledningar med syrgas, vilket är en viktig åtgärd för båda patienter och personal.
En av de stora förändringarna i salen är att det har dragits in ledningar med syrgas, vilket är en viktig åtgärd för båda patienter och personal.Foto: Lasse Ottosson

När patienter ska förflyttas från en befintlig covidavdelning till den nya rullas de in i sina sängar via ett intilliggande rum – en sluss. Slussen kommer också att användas som lager till det material som behövs för att bedriva verksamheten.

CSK:s nya covidsal står klar
CSK:s nya covidsal står klarFoto: Lasse Ottosson
CSK:s nya covidsal står klar
CSK:s nya covidsal står klarFoto: Lasse Ottosson
Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.