1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Covid-sjuka ökar i Skåne - coronakrisen förlängs till nyår

Efter en lugn sommar ökar nu antalet covid-sjuka markant i Skåne. Samtidigt stängs flera covid-platser på sjukhusen ner. Behovet finns inte just nu.
Kristianstad • Publicerad 27 augusti 2020
Behovet av platser för att våra patienter svårt sjuka i covid-19 minskar. CSK har nu stängt covid-IVA, det vill säga intensivvårdsavdelningen för covid-19 patienter.
Behovet av platser för att våra patienter svårt sjuka i covid-19 minskar. CSK har nu stängt covid-IVA, det vill säga intensivvårdsavdelningen för covid-19 patienter.Foto: Lasse Ottosson

Folkhälsomyndigheten har pekat ut Skåne som en av regionerna där smittan ökar.

”Det är ganska små tal. Men vi gör allt för att hålla det nere”
Eva Melander, smittskyddsläkare

– Det var väntat att det skulle hända, det är ganska små tal. Men vi gör allt för att hålla det nere, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.

– Nu är vi uppe i 45 fall per dygn, om vi räknar medelvärdet sju dagar bakåt, säger hon..

Eva Melander, smittskyddsläkare Region Skåne vid en pressträff om corona.
Eva Melander, smittskyddsläkare Region Skåne vid en pressträff om corona.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det positiva är att det inte är de äldsta, de över 70 år, som drabbas.

Flera åtgärder i Region Skåne, som togs på grund av covid-19, fortsätter att gälla året ut. Samtidigt stängs flera covid-platser ner på de skånska sjukhusen. Behovet finns inte just nu.

På CSK har man nu stängt covid-IVA, det vill säga intensivvårdsavdelningen för covid-19 patienter. Det finns möjlighet att vårda en sådan patient där, och kortvarigt ytterligare en. I övrigt ska covid-patienter vårdas på infektionsavdelningen.

Flera sjukhus i Skåne göra likadant. Sjukhusen vill använda vårdplatserna till ordinarie operationer.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.