1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Covid -19: Nytt test kan ge svar efter en halvtimme

Ett nytt test kan ge svar efter en halvtimme om en person har covid-19 eller inte. ”Det räcker med att spotta i ett rör”, säger Ann-Sofi Rehnstam-Holm, professor vid Högskolan Kristianstad, i en intervju i Svenska Dagbladet.
Kristianstad • Publicerad 25 augusti 2020
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Amerikanska forskare vid Yale School of Public Health har tagit fram ett nytt salivtest för covid-19. Det ska vara snabbt, billigt och säkert.

Enligt Ann-Sofi Rehnstam-Holm, professor i mikrobiologi vid Högskolan Kristianstad, krävs ingen personal för att ta provet.

– Det räcker med att spotta i ett rör, säger hon till tidningen.

Enligt Rehnstam-Holm är testet inte nytt. Men forskarna har anpassat det till en teknik där det går fortare att analysera resultatet på laboratoriet.

Testet kan ge svar efter en halvtimme om en person har covid-19 eller inte. Laboratorierna kan redan i dag utföra testet.

Ann-Sofi Rehnstam-Holm tror Sverige kan få liknande tester om ett halvår – eller ännu snabbare.

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.