1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Coronafallen i Skåne har mer än fördubblats – ”Läget är allvarligt”

För en vecka sedan blev över 70 skåningar sjuka per dag i covid-19. På fredagen hade det stigit till 169 stycken, enligt Region Skåne.
Kristianstad • Publicerad 23 oktober 2020
”Vi måste bromsa utvecklingen tillsammans”, säger smittskyddsläkare Eva Melander. Hon manar skåningarna till att ta sitt ansvar under Halloween.
”Vi måste bromsa utvecklingen tillsammans”, säger smittskyddsläkare Eva Melander. Hon manar skåningarna till att ta sitt ansvar under Halloween.Foto: Johan Nilsson/TT

Ökningen sker i alla åldersgrupper, men mest i gruppen 19-49 år. Antalet smittade i gruppen över 70 år är få, än så länge.

– Vi har ett allvarligt läge med smittspridning i hela samhället. Vi måste bromsa utvecklingen tillsammans, säger smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande.

””Risk för att det blir ”bus eller virus””
Eva Melander

För en vecka sedan blev över 70 skåningar sjuka per dag i covid-19. På fredagen hade det stigit till 169 stycken, enligt Region Skåne.

Det allvarliga läget gör att Region Skåne inför höstlovet och Halloween uppmanar skåningarna till att inte träffa personer man inte brukar träffa och avstå från fester och andra sammankomster.

– I år får man helt enkelt hoppa över ”bus eller godis” inför Halloween. Annars finns det risk för att det blir ”bus eller virus”, säger Eva Melander.

De senaste dagarna har antalet inlagda på sjukhus ökat. Nu vårdas 30 personer på sjukhus i Skåne. Samtidigt har smittspridningen på äldreboenden ökat. Ett 15-tal utredningar om smitta på äldreboende pågår i Skåne.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.