1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Corona: Vaccin i början av nästa år

Redan i början av nästa år kan vaccinering mot det nya coronaviruset påbörjas. Men viruset kan finnas med oss i flera år. ”De viktiga förebyggande åtgärderna måste ligga kvar”, säger Johan Carlson, på Folkhälsomyndigheten.
Stockholm • Publicerad 2 september 2020
Sverige har säkrat tillgången på vaccin via EU. Men det kan ta tid innan alla får tillgång till det.
Sverige har säkrat tillgången på vaccin via EU. Men det kan ta tid innan alla får tillgång till det.Foto: Annica Jönsson

Sverige har anslutit sig till samarbete inom EU för att säkra tillgången till vaccin. I början på nästa år kan det finnas vaccin, men bara i små mängder.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, höjer ett varningens finger – ett vaccin gör inte att allt blir som vanligt igen.

”Ett vaccin kan inte ensamt stoppa pandemin”
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Ett vaccin kan inte ensamt stoppa pandemin. De viktiga förebyggande åtgärderna måste ligga kvar under överskådlig tid, säger han.

Vi ska fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna, undvika att träffa äldre och sköra människor – och stanna hemma om vi är sjuka.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.