1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Corona: Två boenden i Kristianstad granskas

Coronaviruset spreds på två äldreboenden i Kristianstads kommun, något Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har granskat. De två boendena och 89 till i Sverige ska granskas vidare.
Kristianstad • Publicerad 9 juli 2020
Ivo tycker det är allvarligt att coronaviruset spridits på äldreboenden. Två äldreboenden i Kristianstad ska granskas vidare.
Ivo tycker det är allvarligt att coronaviruset spridits på äldreboenden. Två äldreboenden i Kristianstad ska granskas vidare.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Jag ser positivt på den här granskningen. Det är en möjlighet för oss att få facit på vad som gjorts bra och vad vi kan dra lärdomar av, säger Emelie Nyberg (M), ordförande för omsorgsnämnden i Kristianstads kommun.

”Utredningen får visa vad vi kunde gjort annorlunda”
Emelie Nyberg (M)

Syftet med granskningen är att få veta varför en del äldreboenden har haft fler dödsfall i covid-19. Ivo begär nu ut patientjournaler från de boenden som ska granskas vidare. Två av dem tillhör alltså Kristianstads kommun.

– Olika boenden i landet har drabbats olika hårt. Utredningen får visa vad vi kunde gjort annorlunda, säger Emelie Nyberg (M).

– Allt har gått väldigt snabbt och vi har hela tiden fokuserat på att hantera problemen här och nu, säger hon.

Ytterligare fyra boenden i Skåne ska ingå i Ivo:s specialgranskning, varav två ligger i Burlöv och två i Malmö.

Linn JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.